Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Година на България в ОИЯЕ в Дубна, Руската федерация

Година на България в ОИЯЕ в Дубна, Руската федерация

За отбелязване на 65-та годишнина от участието на страната ни в Обединения институт по ядрени изследвания (ОИЯИ) в Дубна, Московска област , 2021 година е обявена за Година на България.

ОИЯИ, създаден през 1956 г., е световно известен научен център, един от водещите в своята област със задача да интегрира основните теоретични и експериментални изследвания с разработването и прилагането на най-новите технологии и висшето образование. България е сред страните-основателки на института и вече 65 години активно работи в неговите програми и проекти.

По този повод посланик Атанас Кръстин посети института в Дубна за втори път през годината. По покана на домакините взе участие в откриването на 19-ия международен стаж „Опитът на ОИЯИ за страните-участнички и държавите-партньори“ (JEMS-19, 8-12 ноември 2021 г.). Българската делегация включваше още ръководителите и представители на БАН, МОН, НЦРРЗ, АЯР, ДП РАО, български университети.

Посланик Атанас Кръстин и делегацията разгледаха научната инфраструктура на института и се запознаха с хода на изграждането на новия колайдер NICA (Nuclotron based Ion Collider fAcility) – ускорителен комплекс с цел изследване на свойствата на плътната барионна материя. Българският посланик даде и кратко интервю за прес-службата на ОИЯИ.

Посещението на представителна българска делегация за запознаване отблизо с работата на ОИЯИ е една от основните инициативи за отбелязване на годишнината. Посещението е свързано и с подготовката на предстоящата в края на ноември т.г. сесия на Комитета на постоянните представители държавите-членки (КПП) на ОИЯИ, която ще се проведе в България.

През м. юли т. г. в рамките на Годината на България в ОИЯИ се състоя и официално откриване на изложбата „Природното и културно наследство на България“.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.