Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Министрите на отбраната от формата Б-9 приеха в Букурещ обща позиция относно повишаване на сигурността в Източна Европа, НАТО и ЕС

Министрите на отбраната от формата Б-9 приеха в Букурещ обща позиция относно повишаване на сигурността в Източна Европа, НАТО и ЕС

Заплахите и предизвикателствата по Източния фланг на Алианса следва да намерят своето отражение в бъдещата Стратегическа концепция на НАТО. Това каза министърът на отбраната Георги Панайотов на срещата на министрите на отбраната във формат „Букурещка деветка“ (Б-9), която се проведе на 25 и 26 ноември 2021 г в столицата на Румъния.

Министър Георги Панайотов заяви подкрепата на България за засилване на стратегическото партньорство между НАТО и ЕС в областта на отбраната и сигурността с цел повишаване на възпиращия и отбранителен потенциал на двете организации за справяне с геостратегическите предизвикателства. Той посочи също, че при изграждането на новия модел на силите на НАТО следва да бъде отчетено желанието и готовността на България да домакинства регионалния военноморски координационен център за Черно море на Военноморското командване на НАТО (MARCOM).

Двудневният форум предостави възможност на министрите на отбраната на 9-те страни-членки на НАТО от Източна Европа - България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Чешката република, да обсъдят актуални въпроси, свързани с общите заплахи за сигурността. Във фокуса на дискусиите бяха начините за постигане на по-цялостно координиран подход към повишаване на сигурността в региона и в цялата евроатлантическа зона в контекста на решенията, взети на срещата на върха на НАТО през юни 2021 г. и на срещата на министрите на отбраната на страните-членки на Алианса през октомври тази година. Бяха обсъдени и въпроси, свързани със стратегическия дневен ред на НАТО-ЕС в областта на сигурността и отбраната, устойчивостта и военната мобилност. Обсъдена бе и ситуацията по границите на Беларус със съюзните държави Полша, Литва и Латвия.

Срещата на министрите на отбраната от „Букурещката деветка“ (Б9) завърши с приемане на обща позиция, в която се подчертава необходимостта от координирани действия за повишаване на сигурността и отбраната на представените държави във формата в рамките на общата сигурност на НАТО и ЕС. Министрите от Б-9 се обединиха в общата си загриженост относно обстановката на границата с Беларус и изразиха солидарност със засегнатите съюзници Полша, Литва и Латвия.

Изразена бе и обща тревога, относно действията на Русия по целия Източен фланг на Алианса от Балтийско до Черно море и особено от струпването на сили и средства в непосредствена близост до украинската граница.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.