Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Руснаци и араби са основните купувачи на "златните" ни паспорти

Руснаци и араби са основните купувачи на "златните" ни паспортиснимка: capital.bg

Общо 39 руснаци и 20 души от Близкия изток са основният контингент чужди инвеститори, които са се възползвали от защитаваната дълго време от ГЕРБ и ДПС схема със "златните паспорти". Това показват данните от разследване на Mediapool по темата.

Общо 103-ма "инвеститори" в България са успели да се докопат до български паспорт, което им дава възможност за свободно движение в целия ЕС. През последните години на седем от т.нар. инвеститори гражданството е отнето, защото службите са извършили проверка и са открити фрапантни нарушения.

Най-честото основание за отнемане на паспорта е, че новоизпечените "български" бизнеснеми са били крайно нетърпеливи да си върнат парите. В общия случай инвеститорите са купували държавни ценни книжа (т.е. държавен дълг) за минимум един милион лева, за да получат право да кандидатстват за "златен" паспорт. ДЦК-ата обаче са продавани още преди настъпването на датата на падежа им, за да може инвеститорите да си приберат и парите, след като са взели паспорта.

В момента има 96 "инвеститори", които все още притежават български паспорт - 40% от тях са руснаци. От страните от т.нар. Близък Изток са други 20 души. Има четирима ливанци и четирима иранци, трима египтяни, либиец, йорданец, иракчанин, алжирец, има инвеститор от Йемен, един саудитец... Двама сирийци са инвестирали в България в разгара на гражданската война в тяхната страна между 2015 и 2017 година.

Любопитно е как 57-годишен мъж със сирийско и руско гражданство е успял да получи и трети паспорт – този път български. Има мъж без гражданство (апатрид), който е решил да инвестира и се е сдобил с родина - България.

Сред представителите на бившия съветски блок по-осезаемо е присъствието на казахстанците (седмина) и украинците (четирима), които са получили златни паспорти. Има осем китайски инвеститори със "златен" български паспорт, трима индийци, двама пакистанци и един виетнамец.

"Златни" паспорти са получили и бизнесмени от екзотични дестинации като Чад, Бурунди, Бангладеш, Доминиканска република. В тази компания на получатели на "златни" паспорти попадат четирима американци, един израелец и един турчин.

От близо три години България упорства и не премахва схемата, въпреки настояването на евроатлантическите партньори. Отмяната на "златните" паспорти се смята за едно от главните условия за приемането на България в Шенген и премахването на американските визи. В сряда Министерският съвет прие законопроекта на правосъдното министерство за отмяна на схемата. / Mediapool 

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.