Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Скопие посочи, че няма териториални претенции към България

Скопие посочи, че няма териториални претенции към Българияснимка: 24chasa.bg

България и Република Северна Македония са се договорили да бъде използвано краткото име на страната - Северна Македония. Това става възможно, след като Скопие е изпратило нота до ООН, в което посочва, че името се отнася до политическото обединение, но не и за географския регион, част от който е част от територията на България. Това стана ясно след срещата на премиерите на двете страни Кирил Петков и Димитър Ковачевски в Скопие.

Ковачевски по този начин посочи, че страната му няма териториални претенции към България.

Добросъседството от тук нататък ще се измерва в реални стъпки, категорично заяви Кирил Петков.

Ясно мога да кажа, че линията София - Скопие ще бъде реалност и до 30 дни ще имаме точните специфики, обясни българският премиер Кирил Петков.

До 60 дни самолетната връзка Скопие-София - затворена след 2-годишна безуспешно функциониране 2007-2009 г. поради липса на пътници, ще бъде факт, обявиха още двамата премиери.

Договорени са работните групи, които вече бяха анонсирани: по бизнес, образование, инфраструктурна свързаност и въпроси по евроинтеграцията.

Следващата среща ще бъде на 25 януари, като всяка седмица работните групи ще се срещат с ясни цели, с ясни резултати, а не само политически изказвания, допълни Кирил Петков. / БНТ

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники