Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Румен Радев се закле като президент на Република България

Румен Радев се закле като президент на Република Българияснимка: btvnovinite.bg

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова положиха клетва за втория си управленски мандат. Държавният глава подписа клетвената си декларация на тържествена церемония в Народното събрание.

Фактическото встъпване в длъжност за втория мандат ще стане в събота, на 22-и януари. За тогава е предвидена тържествена военна церемония пред храм-паметника „Свети Александър Невски”.

Президентът трябва да насочва дневния ред към големите въпроси, които са отвън политическите мандати, а Конституцията се нуждае от промени не само в посока по-отговорна и ефективна прокуратура. Това заяви президентът Румен Радев след клетвата си.

„Оставам отворен за диалог и споделям отговорността за тежки и непопулярни, но необходими решения. Ще продължавам обаче да бъда критичен, когато намирам решенията на законодателната и изпълнителната власт за неправилни“, заяви Румен Радев, който подчерта, че е започнал предходния си мандат в ситуация, в която „авторитарен модел на управление достигна своя апогей, докато в обществото нарастваше негодуванието от корупцията, беззаконието и пропагандата, на които той се крепеше“.

По думите му в основния закон трябва ясно да се види водещата роля на човека и гражданина. „След три десетилетия от началото на демократичните промени следва да покажем зрялост в убеждението си, че основната конституционна ценност е човекът“, категоричен беше Радев.

„Нацията ни преживява прехода като травма, сравнима с война. Време е за дългосрочни, финансово осигурени политики за намаляване на смъртността, увеличаване на раждаемостта и ограничаване на емиграцията. Благотворителността не може да замести държавната грижа. Пазарът и пиарът не могат да компенсират липсата на работещи социални механизми“, подчерта Румен Радев.

Икономиката беше дежурен приоритет на всички политици през годините, но, уви, прочитът на макроикономическите показатели засенчва грижата за човека, който е много повече от работник и потребител, отбеляза той. Президентът настоя за стабилна и предсказуема нормативна среда, защита на собствеността и конкуренцията, насърчаване на предприемчивостта и инвестициите.

„Държавата занапред не бива да се управлява през екрана, от масата, по телефона или задкулисно“, подчерта държавният глава, като допълни, че предстоят сериозни предизвикателства, защото не може да се очаква бърза промяна когато „повече от 10 г. допуснахме да крепне корупцията и да се шири произволът“. Като конкретни предизвикателства той посочи „партизираната администрация“, „покварените медии“, „драматичното социално разслоение“.

„Чака ни справянето с каскада от кризи и техните социални и икономически последици“, заяви Румен Радев, като подчерта, че проблемите се „изострят и употребяват от задкулисието“.

Депутатите от ГЕРБ напуснаха залата в началото на речта.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.