Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

МС: Отбранителната ни стратегия да се базира на българската армия като конструктивен партньор на НАТО

МС: Отбранителната ни стратегия да се базира на българската армия като конструктивен партньор на НАТОснимка: bntnews.bg

Правителството реши да приоритизира българската стратегия в посока деескалация на напрежението между НАТО и Русия, както и да се използват всички възможности по дипломатичен път този конфликт да бъде решен.

Това заяви премиерът Кирил Петков след закритото заседание на Министерски съвет, на което кабинетът обсъди стратегията на страната ни относно напрежението между НАТО и Русия.

"Българската армия ще бъде водеща в отбранителната стратегия – това означава български войски, българско командване и реално българско военно лидерство", посочи премиерът.

"За съжаление през годините нашата армия не е финансирана достатъчно и по правилния начин и в момента имаме дефицити, които са ясно изразени. От тук нататък ще фокусираме инвестирането в българската армия точно по тези дефицити – не просто да се купува техника, а българската армия да застане на своето точно място", обясни Кирил Петков.

"Оттук нататък България не трябва да бъде само консуматор на сигурност, а да е конструктивен партньор в рамките на НАТО", изтъкна Петков.

В търсенето на демонстрация на възпиращ потенциал, който да сме готови да заявим в рамките на НАТО, България всъщност преследва именно развитие на собствения си отбранителен потенциал, изтъкна министърът на отбраната Стефан Янев. Така ще се намери и начин за компенсиране на натрупаните с години дефицити в българската отбрана.

"Заедно с дипломатическите усилия България да направи стъпка към развитие на собствения си отбранителен потенциал в посока подготовка на това, което се нарича батальонна бойна група от български войски, от българско командване, с използване на националната командна верига, което да бъде и нашата позиция в рамките на обсъжданите мерки в НАТО", изтъкна министърът на отбраната Стефан Янев.

Министърът на външните работи Теодора Генчовска изрази надежда за решение на кризата между Русия и Украйна чрез средствата на дипломацията.

"Надяваме се конфликтът да бъде решен по дипломатически начин. Дипломатическото говорене, обаче, трябва да бъде подкрепено от самочувствие, че разполагаме с необходимите отбранителни способности", изтъкна Генчовска.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники