Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Първите испански изтребители пристигат в България днес

Първите испански изтребители пристигат в България днесснимка: bntnews.bg

Първите две двойки испански изтребители, които ще участват в съвместната охрана въздушното пространство на България, пристигат днес у нас.

Това заяви в "Денят започва" началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. На базата в "Граф Игнатиево" вече има около 150 военнослужещи от Испания.

Адмирал Ефтимов напомни, че това не е първият случай на съвместен еър полисинг за България. Вече сме ползвали подобна помощ от САЩ. Сега за първи път ще охраняваме въздушното ни пространство заедно с военни части от Испания.

Българската армия може да охранява въздушното пространство на страната, но с определени затруднения, които ще продължат до извършването на модернизацията, изтъкна началникът на отбраната.

"Има трудности при поддръжката на МиГ-29, летателните часове са ниски, заради малкия ресурс, с който ВВС разполага към момента и опитите му той да се използва максимално ефективно. Ето защо за страната ни е важна помощта от съюзниците. Ние водим съвместен еър полисинг, а не сме предоставили цялата охрана на тях", подчерта адмирал Ефтимов.

Предложената от България охрана на въздушното пространство на Северна Македония трудно може да бъде осъществено с наличните ни МиГ-29, но не е невъзможно, изтъкна той. Предложението ни е част от механизъм на НАТО, при който съседни държави поемат охраната на страна-членка, която няма подобен ресурс. По думите му предложението ни по-скоро касае бъдеще време. / БНТ

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники