Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Кирил Петков и Володимир Зеленски подписаха декларация в подкрепа на европейската перспектива на Украйна

Кирил Петков и Володимир Зеленски подписаха декларация в подкрепа на европейската перспектива на Украйна

Министър-председателят Кирил Петков и президентът на Украйна Володимир Зеленски подписаха съвместна декларация в подкрепа на европейската перспектива на Украйна.

Заради развитието на ситуация между Русия и Украйна Петков и Зеленски споделиха опасенията за енергийната сигурност, но също така изразиха надежда за деескалация на напрежението в региона.

По-рано през деня в Мюнхен българският премиер проведе двустранна среща и с президента на Молдова Мая Санду, и с премиера на Грузия Иракли Гарибашвили.

Премиерът Петков и президентът Санду очертаха общи цели в борбата срещу корупцията и в спазването на върховенство на правото, както и в сферата на енергийната сигурност. Министър-председателят акцентира върху многобройната българска общност в Молдова, която също е от изключително значение за отличните отношения между народите на двете страни.

В тази връзка двамата лидери изразиха подкрепа за българското малцинство. Българският премиер получи покана от молдовския президент да посети град Тараклия, населяван от българската общност.

Българският министър-председател проведе среща и с грузинския премиер Иракли Гарибашвили. Двамата обсъдиха възможностите за икономическо сътрудничество в областта на информационните технологии, на координацията в логистиката в рамките на Черно море и подкрепата за евроатлантическия път на Грузия.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники