Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Българската кирилица ще замести руската в държавната ни администрация

Българската кирилица ще замести руската в държавната ни администрацияснимка: btvnovinite.bg

Българската кирилица в интернет страниците на институциите, ще замени масово разпространените шрифтове, които използват руския вариант на кирилица, съобщават от Министерство на електронното управление.

"С оглед на съхраняване и развиване на националната идентичност и наличните шрифтове, които поддържат българския вариант на кирилица, българските институции ще могат да използват именно този вариант“, допълват от министерството.

Работата по проекта за промяна на правилата е започнала преди събитията в Украйна и "скъсването" с руската кирилица не е продиктувано от тях, казват от институцията.

„Предложението е изцяло с цел запазване на българската идентичност в един глобален свят, което е правилната формула - да, част сме от европейското семейство и развитите западни демокрации, но имаме свои черти, свои специфики, и своя писменост“, коментира министър Божидар Божанов.

Целта е да се създаде единна рамка за институционална идентичност, която да гарантира, че интернет страниците и портали на администрациите в Република България са ориентирани към потребителя и са с безпрепятствен, пряк и постоянен достъп, ясна навигация и съдържание, посочват още в проекта. / бТВ

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.