Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Засилени проверки за ползване на обезопасителни системи

Засилени проверки за ползване на обезопасителни системи

От 4 до 10 април у нас и във всички страни, членки на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция се провежда операция ROADPOL, в чийто фокус е ползването на обезопасителните системите върху и на моторните превозни средства – колани, детски столчета, каски. В хода на акцията специално внимание ще бъде отделено на ползването на обезопасителни системи при превоза на деца, както и на колани от пътниците в превозните средства.

Статистиката сочи, че за една година от екипите у нас са установени близо 100 000 случая на този вид нарушения. По закон, в България ползването на колан е задължително и за водача, и за пътниците, независимо дали са на предната или задната седалка.

Санкцията за неизползване на обезопасителни системи е глоба от 50 лева за онзи, който е установен без колан или каска, независимо дали е пътник или водач. Спрямо водачите по закон е регламентирано и отнемането на 6 контролни точки.

Важно е да се знае още, че за шофьор, който превозва пътник без колан, каска, или дете без то да е в обезопасително столче, е предвидено наказание –глоба от 50 лева и отнемане на 6 контролни точки.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники