Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Румен Радев и Милош Земан: Войната в Украйна изисква общи европейски решения за повишаване на сигурността в доставките на енергийни ресурси и разширяване на свързаността

Румен Радев и Милош Земан: Войната в Украйна изисква общи европейски решения за повишаване на сигурността в доставките на енергийни ресурси и разширяване на свързаността

Войната в Украйна изисква общи европейски решения за повишаване на сигурността в доставките на енергийни ресурси и разширяване на свързаността. Значителният ръст на цените на електроенергията е реална заплаха за конкурентоспособността на европейските икономики и социалните системи в държавите от Централна и Източна Европа и изисква мерки за енергийна диверсификация и усъвършенстване на веригите за доставки в рамките на ЕС. Това беше общата позиция на президента Румен Радев и чешкия му колега Милош Земан, които днес водиха пленарни разговори между делегациите на България и Чехия, а по-рано проведоха и среща „на четири очи“ в Прага, където българският държавен глава е на официално посещение.

В Пражкия замък Храдчани Румен Радев и съпругата му Десислава Радева бяха посрещнати с церемония от президента на Чешката република Милош Земан и съпругата му Ивана Земанова.

Президентът Радев отбеляза, че войната в Украйна поставя нови предизвикателства пред Чешкото председателство на Съвета на ЕС, което ще започне след около месец и ще продължи до края на годината. Според Румен Радев Чехия - като страна от Централна и Източна Европа, където войната от Украйна се усеща най-тежко, има капацитет да води Европа в тези трудни времена. Държавният глава заяви подкрепата на България към Чехия за постигането на най- ефективни решения.

„Трябва да бъдем внимателни към кризите, които произлизат от тази война, и е изключително важно санкциите, които налагаме, да бъдат ефективни и да не допускаме те да нанасят вреди върху нашите икономически и социални системи“, заяви Румен Радев. Президентът допълни, че спирането на доставките на петрол няма да се отрази положително на икономиките на страните от ЕС и призова за внимателно прилагане на санкциите и отчитане спецификите на всяка една страна.

В съвместните си изявления пред медиите в Прага Румен Радев и Милош Земан осъдиха руската агресия в Украйна и изразиха съпричастността на България и Чехия с жертвите на конфликта. Стотици хиляди бежанци от Украйна са потърсили подкрепа в България и Чехия.

Българският държавен глава посочи също така, че нападението на Русия срещу Украйна променя коренно средата на сигурност в Европа, изисква единен отговор в рамките на ЕС и НАТО, преосмисляне, както и дълбока и решителна трансформация на подходите за гарантиране на сигурността. По думите на президента Радев, България и Чехия имат силни традиции в отбранителната промишленост и в рамките на разговора с Милош Земан са обсъдени възможностите за общи усилия в тази насока.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.