Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Местят бежанците от хотелите с извънредни влакове

Местят бежанците от хотелите с извънредни влакове

Настанените в хотели бежанци ще трябва да ги напуснат до 31 май. Те ще бъдат пренасочени към държавни бази. Преместването на украинците ще стане основно с влакове. Това стана ясно по време на брифинг на оперативната координационна група към правителстеото.

За целта ще има извънредни композиции, а към редовните влакове ще бъдат добавени специални вагони, за да бъдат отделени украинците от останалите, обясни зам.-министърът на транспорта Владимир Върбанов. Прехвърлянето ще стане на групи - първо възрастните и болните хора, след това майките с деца и накрая всички останали. Няма да има разделяне на семейства, категоричен бе той.

До гарите те ще се извозват с автобуси, които ще осигурят областните управители. Ще се ползват и такива на доброволци.

Сега около 63 хил. украински граждани са настанени в 1204 места за подслон към момента, заяви заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева.

104 235 украинци са останали у нас, като границата ни са преминали 252 826.

52 хил. са жени, 39 143 - деца. Непридружени са 436 деца. Почти 100% от останалите у нас вече имат статут на временна закрила, заяви шефката на Агенцията за бежанците Мариана Тошева. Тя обясни, че по този показател сме на първо място в ЕС.

До края на седмицата ще заработи онлайн платформа, в която ще бъде проучено колко от украинците смятат да останат след края на май в България. Там ще има пълна картина ще се проучи колко от тях са готови да работят, дали децата им са настанени в детски център и т.н. от понеделник ще тръгнат екипи анкетьори. Бежанците ще бъдат информирани къде ще бъдат преместени след като попълнят анкетите за платформата. Прехвърлянето ще става на база нуждите, а не по желанията им.

9000 работни места са заявени за украинци от наши работодатели, каза шефът на Агенцията за заетостта Смилен Вълов. Те са предимно в големите градове. Половината са постоянни, а не сезонна заетост. На започналите работа държавата ще поеме част от наема за три месеца, като това е мярка, насочена не само към бежанци, а към всеки желаещ да работи. Отделно се подготвя и програма "Солидарност" , като бежанците ще могат да се възползват от мярката за субсидирана заетост. Така държавата ще плаща три месеца минимална заплата и осигуровки, а още три ще покрива само осигуровките. / 24 часа

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники