Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Болгария: Агресията на Русия в Украйна е предизвикателство пред многостранния диалог в областта на престъпността и правосъдието

Болгария: Агресията на Русия в Украйна е предизвикателство пред многостранния диалог в областта на престъпността и правосъдието

На 16.05.2022 във Виена бе открита 31-та сесия на Комисията на ООН по предотвратяване на престъпления и наказателно правосъдие (CCPCJ), на която България бе избрана за заместник-председател. В своето обръщение пред Комисията българският постоянен представител посланик Емилия Кралева посочи, че агресията на Русия в Украйна и извършените от нея престъпления в голям мащаб поставят под въпрос многостранния диалог във форумите на ООН, особено в областта на престъпността и правосъдието.

От българска страна бе изтъкната централната роля на Комисията за консолидиране на нормативната рамка в областта на превенцията и за повишаване на вниманието на международната общност към разрушителния ефект на трансграничната организирана престъпност върху социалноикономическата устойчивост на обществата. Сериозна загриженост предизвиква постоянно увеличаващият се поток от украински бежанци в Европа. Това са предимно жени и деца, при които съществува засилена потенциална заплаха за превръщането им в жертви на незаконен трафик на хора.

Специално внимание в българското изказване бе отделено на увеличаването на престъпленията, породени от език на омразата, чийто характер и проявления ги причисляват към трансграничните престъпления, накърняващи основни права, вкл. свободата на изразяване.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники