Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Проучване: Българите виждат войната в Украйна като заплаха за страната и ЕС

Проучване: Българите виждат войната в Украйна като заплаха за страната и ЕС

Мнозинството от българите вижда заплаха за България и за ЕС от войната в Украйна. Това сочат данните от проучване, представено днес от Европейската комисия, съобщава БТА.

Според 68 на сто войната, предприета от Русия, е заплаха за нашата страна, както и за ЕС (70 на сто), докато 26 на сто и 22 на сто не са съгласни с тези виждания. В ЕС 81 на сто са на мнение, че европейската подкрепа за Украйна цели защита на европейските ценности, но това мнение у нас подкрепят 53 на сто от участниците в допитването.

Мненията в България са разделени поравно в отговора на въпроса за реакцията на ЕС срещу войната - 45 на сто подкрепят и още толкова не подкрепят европейските действия. В ЕС подкрепата е 59 на сто, показват данните.

Мнозинството европейци застават зад действията на своите правителства, свързани с войната (59 на сто), докато в България доволните са 34 на сто, а недоволните - 57 на сто.

Повечето българи (67 на сто) и европейци (81 на сто) се изказват за обща европейска отбранителна политика, за увеличаване на съвместните действия (съответно 73 и 85 на сто) и за повече отбранителни разходи (съответно 54 и 73 на сто).

Най-чувствително е разминаването в мненията на българите и на останалите в ЕС по въпросите за въведените срещу Русия санкции и за оръжейните доставки за Украйна. В ЕС 80 на сто подкрепят санкциите (44 на сто у нас), 70 на сто са "за" забраната на достъпа до руски медии (33 на сто у нас) и въоръжаването на Украйна (30 на сто у нас).

Българите се страхуват най-много (39 на сто) от икономическите последици от войната, докато в ЕС сходен дял отговори очертават опасения от ядрена война или от разширяването на фронта в Европа.

Мнозинството в ЕС (87 на сто) и у нас (61 на сто) изразява подкрепа за намерението ЕС да се откъсне от зависимостта си от внос на руски енергоносители. Повечето от участниците в нашата страна и в останалите държави от ЕС подкрепят намаляването на вноса, мерките за енергийна ефективност, увеличаването на възобновяемата енергия.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники