Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Прокуратурата обвини двама директори на НЕК заради неизгодна сделка, свързана с АЕЦ „Белене”

Прокуратурата обвини двама директори на НЕК заради неизгодна сделка, свързана с АЕЦ „Белене”снимка: bnr.bg

Софийска градска прокуратура обвини двама изпълнителни директори на НЕК за сключване на неизгодна сделка, от която е произлязла щета в размер на повече от 77 млн. евро.

Софийска градска прокуратура привлече като обвиняеми на 14 октомври 2016 г. Любомир Велков и Мардик Папазян за това, че на 28.11.2007г., в съизвършителство помежду си като главни изпълнителни директори на „Национална електрическа компания“ ЕАД съзнателно са сключили неизгодна сделка – „Рамков договор за доставка на оборудване от количеството, намиращо се в АЕЦ „Белене”, България“ на стойност 205 млн. евро с президента на Затворено акционерно дружество „Атомстройекспорт“, Москва, Руска Федерация, от което е произлязла значителна вреда за НЕК ЕАД в размер на 77 172 475 евро.

От държавното обвинение уточняват, че Велков и Папазян са направили това, без разрешението на енергийното министерство.

Любомир Велков и Мардик Папазян са с взети мерки за неотклонение „Подписка“.

Разследването по делото продължава, като в следващите седмици ще бъдат извършени и други действия, насочени към ангажиране на наказателната отговорност на виновни длъжностни лица.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники