Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Прокуратурата проверява осквернен ли е паметникът на жертвите на комунизма в Бургас

Прокуратурата проверява осквернен ли е паметникът на жертвите на комунизма в Бургасснимка: dariknews.bg

По повод публикации в електронните медии за това, че паметникът на жертвите на комунизма в град Бургас е осквернен с графити, Районна прокуратура Бургас се самосезира и възложи извършването на проверка на Първо Районно управление „Полиция” по случая. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

След извършването на обстоятелствена проверка, наблюдаващият прокурор при Районна прокуратура - Бургас ще прецени дали са налице законен повод и достатъчно данни за образуване на досъдебно наказателно производство.

Паметникът бе завършен наскоро, но на 1 май сутринта бе щампован с лик на комунистическия лидер Георги Димитров.

За оскверняването на паметника съобщиха от организацията на СДС в Бургас и разпространиха запис на охранителна камера. „Вандалската проява навръх тачения от комунистите 1 май за пореден път доказва тотално неуважение към историята и към хилядите хора, станали жертва на тоталитарния режим. Паметникът бе кауза, за която СДС се бори в продължение на 7 години", се посочва в позицията на партията.  Сините припомнят, че монументът бе завършен преди малко повече от месец в градинката срещу Апелативния съд в Бургас. Неговата основна идея е да бъде място, където близки на репресираните от комунизма да могат да ги почетат. "Затова и стореното трябва да се тълкува като престъпление", убедени са от партията. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники