Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Евакуираха хората от Влахи заради заплахата от бушуващия пожар

Евакуираха хората от Влахи заради заплахата от бушуващия пожар

Евакуираха хората в село Влахи, община Кресна, заради големия пожар в района, който бушува вече пети ден. Около 600 пожарникари и доброволци продължават борбата с огъня, който е вече на по малко от три километра от село Влахи, като това е причината за обявената от областния управител на Благоевградска област Бисер Михайлов евакуация на жителите на селото. Хората се настаняват в общинския център в Кресна.

Причината за усложняването на ситуацията е, че отново духа силен вятър, който разпали огъня, загасен преди няколко дни. На помощ тук пристигнаха автомобили и огнеборци от от Монтана и от Враца. На мястото са и десетина високопроходими автомобила на Югозападното държавно предприятие, които гасят от сутринта.

Огънят е на около 3 км от населеното място, но се разпространява много бързо, обясни старши инспектор Виктор Тонков от пожарната:

Появилият се силен вятър доведе до това огънят бързо да се разпространи в посока село Влахи, което наложи част от екипите да бъдат изтеглени на безопасни места и да се прегрупират с цел овладяване на пожара.

Главен комисар Николай Хаджиев обясни колко души ще бъдат евакуирани:

Около 19 души, като една част от тях са постоянно живущи, а други имат там вили и къщи, в които ходят в почивните дни. Предприети са бързи действия след издаването на заповедта от наша страна – хората по списък да бъдат изведени от селото максимално бързо. Предполагам, че ще срещнем съпротива от страна на част от жителите на село Влахи, както беше преди дни тук в селата Ощава и Сенокос. Знаем, че са привързани към къщите си, към животните си, но най-важното е човешкият живот.

Тази сутрин, само час след като гасаческите групи в село Влахи заявиха, че огнената стихия е овладяна благодарение на големите просеки, направени около селото, пламъците успяха да преминат възвишението и започнаха да пълзят към населеното място. Черните облаци дим са сигнал за това, че пожарът е върхов и се разпространява изключително бързо. Няколко пожарни коли тръгнаха незабавно в помощ на колегите си.

Продължава акцията по гасенето по земя и въздух на огнището на големия пожар в Кресненското дефиле, в което участват и хеликоптери. Засега не се налага спешна акция в другото огнище по източната част на дефилето, над главен път Е-79.

Проведе се и акцията на Българския червен кръст в Кресна, където доброволци събраха хранителни продукти от всички търговски вериги и в момента подкрепят огнеборците. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.