Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Прокурор Румяна Арнаудова: Шест лица са обвиняеми за участие в организирана престъпна група, действала в Медицинския университет

Румяна Арнаудоваснимка: dnevnik.bgРумяна Арнаудова

Шест лица са обвиняеми за участие в организирана престъпна група на територията на Медицинския университет - едно от тях е с обвинение че е ръководител на организирана престъпна група, а останалите са участници. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова в предаването „Тази сутрин“ по бТВ.

Арнаудова потвърди, че като ръководител на организираната престъпна група е обвинен бившият ректор на учебното заведение проф. Ваньо Митев.

По думите й разследващите работят по сигнали за две престъпления. „Едното е свързано с незаконния прием на чуждестранни студенти, а другото е за безстопанственост от ръководещите лица на Медицинския университет за един изключително дълъг период от време. Това предизвика вземане на решение случаят да се разследва от Специализираната прокуратура, тъй като беше отчетена висока степен на застрашаване на националната сигурност“, каза още Арнаудова и обясни, че такива престъпни практики биха могли да се използват от терористични организации за трафик на деца или за незаконен трафик на мигранти.

„Сумите, които са бали плащани, са между 40 и 50 хил. евро. Голяма част от чуждестранните студенти, които са били потърсени от органите на разследването, всъщност никога не са били наематели на жилища в София, което потвърждава факта за неистинските документи, които са използвани. Това представлява индикация за фактическа възможност такива лица, чиито намерения не са известни, да влязат на територията на България като студенти и да получат статут на временно пребиваващи, което им позволява свободно придвижване на територията на Европа“, каза още тя.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники