Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Обвиняемият за хакерската атака срещу НАП излиза от ареста

Обвиняемият за хакерската атака срещу НАП излиза от арестаснимка: btvnovinite.bg

Софийска градска прокуратура взе мярка за неотклонение „Подписка“ спрямо обвинения в компютърно престъпление Кристиян Бойков и разпореди незабавното му освобождаване. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Мотивите за промяната на мярката са събрани допълнителни доказателства, заради които се изменя обвинението му в такова за по-леко наказуемо компютърно престъпление.

Установено е, че Бойков неправомерно е копирал данни от сървър на НАП, но деянието е било извършено срещу информационна система, която не е част от критичната инфраструктура, посочват от СГП. Това е станало ясно от писмо, което НАП са изпратили на прокурорите.

В съобщението се посочва, че Бойков има чисто съдебно минало, добри характеристични данни и е на млада възраст.

Посочва се, че според новата формулировка на обвинението наказанието за кибератаката може да е до 3 години затвор, но по реда на чл.78А от Наказателния кодекс следва да бъде заменено с парична санкция от 1000 лв. до 5000 лв. / бТВ

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники