Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Близо 30 души са се удавили по Черноморието това лято

Близо 30 души са се удавили по Черноморието това лятоснимка: bnt.bg

Жертвите от удавяния това лято приближават 30, след като вчера баща и син се удавиха на плажа "Липите" край Синеморец. Непознаване на морето и морските течения, неопитност, лоша преценка на ситуацията и безотговорност към плажуването като цяло, са основните причини за трагичната статистика, казват от полицията в Царево. Много от жертвите са деца под 18-годишна възраст.

При последния трагичен случай в Синеморец двете момчета тръгнали от плаж „Бутамята" към съседния „Липите" след разрешението на родителите си. Малко по-късно след тях тръгва и част от цялата разградска компания.

Христо Григоров, спасител: „Искам да призова, защото това го гледаме всеки ден пред очите ни - родители сядат по шезлонги, по заведения и не си гледат децата. По закон, пише го и там, и по правилник, дете под 10 годишна възраст, независимо от флага, трябва да е с родителско тяло. Няма има вълнение-няма."

Христо Григоров - спасител: За съжаление, влизат и хора, които са си подпийнали и са се наяли, само на втори пост, пред нас имахме 6-7 случая.

Плажуващите често не се съобразяват със сигнализацията и указанията на спасителите, а употреба на алкохол и упойващи вещества на плажа не е новина за полицаите. Така предпоставките за инциденти могат да се изброят на пръстите на едната ръка, но са фатални. Непознати места, неопитност и самонадеяност са основните фактори, които специалистите подчертават, когато попълват черната лятна морска статистика. / БНТ

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники