Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Двама души загинаха след пожар в "Пирогов", пожарът е потушен

Двама души загинаха след пожар в "Пирогов", пожарът е потушен

Двама души са загинали, а други над 60 са евакуирани и настанени по други отделения в болницата след пожар в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" в София.

Сигналът за инцидента е получен тази сутрин минути преди 4 часа в оперативния център на Столичната пожарна. Активиран планът за автоматично повикване. На място се отзовали 12 пожарни екипа с 32-ма пожарникари, както и 36-ма полицаи. Огънят е локализиран и потушен около 4.25 часа.

Незабавно след взрива и пожара са предприети мерки от екипите на болницата и от пожарната за намаляване на щети и да не се допусне да пострадат други хора – съобщи на извънреден брифинг пред МБАЛ Пирогов министърът на вътрешните работи Младен Маринов. Изключваме злонамерено действия, тъй като болницата има сериозна система за охрана, както и полицейска охрана. Работната версия е, че инцидентът е свързан с кислородна апаратура. Към момента текат процесуално-следствени действия, които се извършват от следовател под надзора на Софийската градска прокуратура. Експертизите ще кажат каква е причината за инцидента.

Министър Маринов уточни, че има и вторични щети – паднала стена. Поради тази причина ще бъде направена инспекция и на сградата, за да е сигурно, че взривът не е довел до конструктивни промени. Ситуацията е под контрол, за евакуираните няма опасност – обобщи вътрешният министър.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев допълни, че инцидентът е възникнал в една от стаите на отделението, двама пациенти, на 55 и на 68 години са починали, близките им са уведомени. Под опасност е бил животът на повече от 80 души, но благодарение на бързите действия на екипите те са изведени безопасно.

Екипите на пожарната пристигнаха невероятно бързо, за да локализират инцидента и да помогнат за евакуацията – каза проф. д-р Николай Габровски, изпълняващ длъжността директор на МБАЛ Пирогов. По думите му, ситуацията в болницата е под контрол и тя функционира нормално, изведените от отделението пациенти са обгрижени. Той съобщи, че е открита гореща линия 029154540, на която притеснени роднини и близки на настанени в отделението могат да получат подробна информация. Организирани са психолози, които да окажат подкрепа.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.


Защитен код
Обнови