Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Инцидент по време на тактическото учение с бойни стрелби „Шабла 21“

Инцидент по време на тактическото учение с бойни стрелби „Шабла 21“снимка: btvnovinite.bg

Днес, 9 юни 2021 г., при изпълнение на тренировъчна задача над морската акватория на Република България, самолет МиГ-29 от състава на българските Военновъздушни сили, е изгубил радиовръзка и е изчезнал от радарите в 00:45 ч.

Веднага е започнала операция по търсене и спасяване, която продължава и в момента. В нея участват сили и средства от състава на Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции, Гранична полиция и Военновъздушните сили.

Министърът на отбраната Георги Панайотов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов пътуват към района на инцидента.

Провеждането на тактическото учение с бойни стрелби „Шабла 21“ е прекратено.

Две фрегати, миночистач, дрон и хеликоптери участват в издирването на падналия военен самолет.

Няма информация за точното място, където снощи изтребителят се е разбил край Шабла, но е ясен районът. Това заяви за БНР служебният министър на отбраната Георги Панайотов. Няма и информация дали пилотът е катапултирал, допълни той.

"Когато се случи подобен инцидент, обикновено пилотът предприема действия. Той се катапултира. Нямаме информация пилотът да се е катапултирал.

Освен това катапултът, след като бъде задействан, се задейства един раидосигнал и той излъчва едни радиосигнали, за да бъде локализиран, да бъде открит по радар, да могат да го намерят къде е. Не се прихващат такива сигнали от катапулта.

Това означава, че е станало нещо внезапно, тъй като пилотът, тъй като е бил опитен пилот, той знае ,че трябва да информира, трябва да докладва за катапултиране.

Не е докладвал за такова нещо, не е търсил радиовръзка с базата. Значи се е случило нещо внезапно".

За БНР командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов коментира, че не е сработила системата, която при катапултиране на пилота изхвърля спасителен буй с радиосигнал и светлина.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники