Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Закопчаха двама чужденци във Варна за компютърни престъпления

Закопчаха двама чужденци във Варна за компютърни престъпления

Окръжна прокуратура-Варна задържа за срок до 72 часа двама чужди граждани. Те са привлечени към наказателна отговорност за извършени престъпления, свързани със съставянето на неистински документи за самоличност с цел тяхното използване, компютърни престъпления, както и за пране на пари.

Във връзка с разследване, наблюдавано и ръководено от прокурор от Окръжна прокуратура-Варна, с предмет източване на фирмени сметки на търговско дружество, на 12 и 13 октомври 2021 г., на територията на града, съвместно с разследващи полицаи и полицейски служители от ОД МВР, е извършен комплекс от процесуално-следствени действия. В резултат на тези действия са намерени и иззети множество мобилни телефони, преносими компютри, пластики, за които има данни, че са използвани за изготвяне на неистински документи за самоличност, техническо оборудване за изготвянето им, както и други вещи, представляващи интерес за разследването.

За източването на фирмените сметки е използван фишинг, чрез който е осигурен достъп на извършителите до сметките на дружеството, средствата са насочени към електронни портфейли на името на лица, предоставили своята самоличност за откриването им.

Към момента действията по доказване и документиране на престъпната схема продължават под ръководството на прокурор от Окръжната прокуратура. Двамата обвиняеми са задържани с цел довеждането им пред състав на Окръжен съд – Варна за вземане на мерки за неотклонение „задържане под стража“.

В хода на действията е задържан и чужд гражданин, издирван чрез Интерпол от съдебните власти на Руската федерация. Тъй като той не е свързан със случая е започнато производство и по екстрадирането му.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.