Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Европрокуратурата с обвинение срещу служител на ДФ "Земеделие" за подкуп

Европрокуратурата с обвинение срещу служител на ДФ "Земеделие" за подкуп

В Специализирания наказателен съд в София днес се състоя първото заседание по дело на Европейската прокуратура в България. Това съобщи прокуратурата на ЕС.

Подсъдимият Т. Д. е главен експерт от Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) и е в ареста от началото на септември 2021 г., се уточнява в съобщението. Той е обвинен, че е получил подкуп от И. Г., земеделски производител и собственик на земеделска фирма. И. Г. е кандидатствал за финансиране по Програмата за развитие на селските райони на ЕС 2014-2020 г., която в нашата страна се управлява от ДФЗ.

По процедурите на фонда, И.Г. е имал право да кандидатства и да получава субсидии. Той е трябвало да ги получи през декември 2020 г., но това не се е случило, се пояснява в съобщението.

През февруари 2021 г. И.Г. започнал да търси помощ за получаването на средствата от ЕС и негов приятел го свързал с обвиняемия. И.Г. и обвиняемият се срещнали и обвиняемият поискал 5000 лева подкуп, за да повлияе на колегите си да разрешат плащанията.

Обвинението допълва, че И.Г. платил подкупа и получил общо почти 600 000 лева по Програмата за развитие на селските райони чрез ДФЗ. И.Г. платил подкуп от още 5000 лева, за да не се извършват по-нататъшни проверки по неговия случай, или, ако бъдат извършени, да приключат положително за него.

Подкупът е престъпление в България и се наказва с лишаване от свобода до шест години, и глоба до 5000 лева. Присъдата по делото се очаква в следващите месеци, пише в съобщението на Европейската прокуратура.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.