Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Съдът обяви за незаконен ареста на ученик, опитал да напише "Save Ukraine" на съветския паметник

Съдът обяви за незаконен ареста на ученик, опитал да напише "Save Ukraine" на съветския паметникснимка: svobodnaevropa.bg

Арестът на десетокласник, опитал да напише “Save Ukraine” на паметника на съветската армия, е незаконен. Това постанови Софийският районен съд (СРС), цитиран от правния портал “Лекс”.

Става въпрос за десетокласника Никола Генов, който беше задържан на 25 февруари заедно с още две деца. Тогава последва намеса на вътрешния министър Бойко Рашков, след която служител на столичното Първо полицейско управление беше уволнен.

Сега съдия Николай Урумов приема, че полицаите не са имали никакви основания да напишат в заповедта за задържане на момчето, че то е извършило хулигански действия. В решението му се посочва, че опитът за изписване на “Save Ukraine” върху съветския паметник не представлява престъпление, а е форма на протест срещу руската инвазия в Украйна.

От мотивите на съдия Урумов става ясно още, че ученикът всъщност е успял да изпише само първите две букви от надписа, след което на мястото са дошли полицаи.

Районният съд цитира решения на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), с които България е осъждана именно за незаконно задържане заради протестни акции срещу паметници.

Решението на Софийския районен съд не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Административния съд София-град. / Свободна Европа

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники