Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Бургас чества днес 140 години свобода

Бургас чества днес 140 години свобода

Бургас празнува 140 години от Освобождението си от османско иго. На 6 февруари 1878 г. специално сформираният "летящ" отряд на полк. Ал. М. Лермонтов донася дълго жадуваната свобода.

Днес, след 140 години, на същия ден и на същото място, там, където сега се издига Паметникът на руските освободители, признателните бургазлии отново посрещнаха тържествено полковник Лермонтов. В ролята на полковника се превъплъти актьорът Юрий Ангелов, който влезе на кон, придружен от своите драгуни и бе посрещнат от тогавашните първенци на града.

В знак на признателност венци и цветя пред Паметника на руските освободители бяха положени от зам.-кметовете на града Йорданка Ананиева и Красимир Стойчев, зам.-министъра по енергетика Жечо Станков, зам.-областните управители Севдалина Турманова и Владимир Крумов, председателят на Общински съвет Костантин Луков, народни депутати, общински съветници и редица граждани.

Малко преди това на площад "Атанас Сиреков" /пред сградата на Община Бургас/ беше отслужен тържествен военен ритуал по издигане на националния флаг на Република България и флаговете на Европейския съюз и Община Бургас, както и молебен за просперитета на града от бургаското православно духовенство.

Празникът ще продължи от 18:00 часа в Дома на писателя със поетично-музикалния спектакъл "140 години свещена свобода". Той е по сценарий на Борис Бухчев. В него ще участват още Анелия Ангелова и Димитър Петров, които ще изпълняват стихове и популярни патриотични песни.

Отново от 18:00 часа в Културен дом на нефтохимика ще започне и концерт-спектакълът "... Ти, о Свобода - над паметта ми бди!" с участието на ФА "Атанас Манчев", детски хор "Милка Стоева" и актьорите Невена Николова и Златко Ангелов. На фона на мултимедия зрителите ще съпреживеят героичните мигове от падането на България под османско иго до извоюването на дълго жадуваната свобода.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.