Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Нено Димов: Неприятните миризми в Бургас от януари вероятно са от работата на 2 фирми

Нено Димовснимка: informo.bgНено Димов

За неизпълнение на условията на комплексните разрешителни предстои съставянето на актове от страна на РИОСВ - Бургас на две предприятия - "Лукойл Нефтохим " АД и "Кроношпан България" ЕООД. Дейността на двете фирми е вероятната причина на лоши миризми в района, усетени от хората в края на януари. Това каза в Народното събрание министърът на околната среда и водите Нено Димов. Той отговори на въпрос на народните представители Ивелина Василева, Димитър Бойчев и още четирима народни представители относно състоянието на атмосферния въздух на територията на община Бургас, предава БТА.

Ивелина Василева посочи от трибуната на парламента, че хората в района на Бургас са се оплаквали от лоши миризми между 26 и 28 януари.

На територията на общината има три измервателни станции, които работят денонощно. Резултати и в трите пункта не превишават установените норми за чистота на въздуха с изключение на показателя фини прахови частици. Причината най-вероятно е отоплението с твърдо гориво и лоши атмосферни условия, посочи министърът.От 26 януари до 6 февруари в РИОСВ- Бургас е имало 79 сигнала за неприятни миризми. С цел идентифициране на източниците на неприятни миризми са проверени няколко квартала и районите около рафинерията "Лукойл Нефтохим " АД и фирмата за ламинирани плотове и подови настилки "Кроношпан България" ЕООД, съобщи министърът. На 28 януари , при проверка с мобилна апаратура в района на основната площадка на "Лукойл Нефтохим", е установено, че се извършва преработка на нефтени утайки. От фирмата не са представени писмени доказателства за засилен контрол върху параметрите на инсталацията, което е нарушение на комплексното разрешение на дружеството, каза Нено Димов. Дейностите по преработка на нефтените утайка, в комбинация с неблагоприятните атмосферни условия на 27 и 28 януари, са възможна предпоставка за неприятни миризми, посочи той. На 30 януари при повторна проверка е установено,че тези действия са преустановени.

Неизпълнение на същото условие от комплексното разрешително е установено и при проверката на "Кроношпан България" ЕООД за наличие на миризми, характерни за производствената дейност на дружеството, каза министърът.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.