Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Най-много прашни дни имало през зимата в Пловдив

Най-много прашни дни имало през зимата в Пловдив

Най-много дни с наднормено запрашаване на въздуха е имало тази зима в Пловдив. Това показват данните на гражданската инициатива AirBG.Info. Целта ѝ е да показва в реално време замърсяването на въздуха. Замерванията се правят от уреди, поставени от граждани, и не се приемат от властите за достоверни.

Според данните от платформата, която следи за качеството на въздуха в София, Пловдив, Варна и Благоевград, дните с наднормено запрашаване в Пловдив през зимата са били 86. Това са повече от половината дни от отоплителния сезон, който продължава 160 дни. Основните източници на прах са битовото отопление на твърдо гориво и транспортът, а ситуацията допълнително се усложнява от температурните инверсии през зимата и липсата на вятър.

Дните с мръсен въздух в София са били 70. Много силно замърсяване има в Благоевград, където са измерени превишения на нормите в 98 дни, но градът не е включен в класацията, тъй като там уредите са прекалено малко - едва 11 към днешна дата.

Пикови стойности се отчитат обикновено вечер между 18.00 и 22.00 часа, като за градовете София, Пловдив, Благоевград и Варна те са около 30 пъти над нормата.

В платформата AirBG.Info е включена информацията от замерванията на 630 уреда, разположени в цялата страна. / Медиапул

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.