Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

София с рекордни икономически резултати и европейски вид

Софияснимка: bnr.bgСофия

Девизът на българската столица София е „Расте, но не старее”. Този девиз не се приема еднозначно от мнозина и даже е повод за шеги и подигравки от рода на това, че „Расте, но не става по-добра за живот”, „Расте, но не се разхубавява” и т.н. В тези иронични и подигравателни подмятания може да има и малко истина, защото както знаем пълно щастие няма и недоволни винаги ще се намерят. Но една малка разходка по софийските улици и булеварди и кратка справка със статистиката говорят по-скоро за друго.

София е не само най-големият град в България с близо 2 млн. жители, не само безспорен център на икономическия, политически и културен живот, София постоянно в последните години се модернизира, става по-удобна за живеене, по-атрактивна, а и наистина не старее – нито инфраструктурата й, нито жителите й. София, на фона на останалите градове в страната, е един много заможен град, който си позволява екстри и качество на живот, за които другите населени места в страната не могат дори да си помислят. Достатъчно в това отношение е да кажем, че София ще разполага догодина с бюджет, надхвърлящ 600 млн. евро – повече от всички държавни годишни субсидии за отбрана или за сигурността, и близо 5 пъти повече, отколкото бюджета на втория по големина град в България – Пловдив. Това се дължи до голяма степен на отлично развитата софийска икономика, която със своите щедри и астрономически на фона на останалата част в страната заплати и изобилие от работни места, привлича всеки амбициозен и квалифциран младеж от вътрешността на страната. Затова втората част на девиза й – че не старее, е напълно вярна. Още повече, че това твърдение важи и за инфраструктурата на българската столица. В последните десетина години Столична община прокара и модернизира основни булеварди в града, затегна мерките и изискванията за чистота, създаде привлекателни условия за строителството на цели нови квартали, решително модернизира обществения транспорт и някак си неусетно софиянци и туристи се сдобиха с прекрасно метро, чието разширяване продължава. Софиянци са вече в категорията на сравнително заможната средна класа говори фактът, че средната заплата в столицата вече не се различава осезаемо от нормалните в това отношение в Централна и Западна Европа възнаграждения.

Огромният за българските мащаби бюджет на София за 2017 г. ще трябва да финансира по-нататъшното развитие на града. Особен акцент се предвижда да бъде поставен върху обществения транспорт и най-вече строителството на трета линия на метрото, обновяването на градския транспорт с екологично по-чисти автобуси и по-модерни трамваи, интензивното и масово озеленяване във всички части на града, решителни мерки за привеждане в съвременен вид на малките улички, които доскоро бяха в сянката на булевардите и търговските улици. Да не забравяме и реставрацията на археологическите находки, с които изобилства центърът на града, който някога е играл важна роля в Римската империя. И всичко това без да се увеличават данъците за столичани. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.