Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

София стигна до 175-о място в класация за най-скъпите градове за живот за чужденци

София стигна до 175-о място в класация за най-скъпите градове за живот за чужденци

София е на 175-о място в световната класация на най-скъпите градове за чужденци през 2018 г., изготвена от консултантската компания Mercer. Столицата е точно преди Букурещ и след Сан Салвадор.

София се издига с 9 места напред в сравнение с миналата година и заема най-високата си позиция поне от 2015 г. насам. През 2016 г. тя бе на 182-о място, а година по-рано – на 187-а позиция.

В класацията са включени общо 209 града, които се сравняват по над 200 критерия, включително цени на жилища, транспорт, храна, забавления, дрехи и др. Класацията има за цел да помогне на международните компании и правителствата за правилното определяне на заплатите на своите служители. Ню Йорк се ползва като базов град, а валутните курсове се измерват спрямо долара.

Най-скъпият град за чужденци в света тази година е Хонконг, измествайки миналогодишния лидер – Луанда. Двата града през последните години се редуват в челната позиция, но тази година анголската столица спада на доста по-ниско място – едва шесто.

Водещата позиция на Хонконг се обяснява най-вече с изключително скъпите жилища. Месечният наем за обзаведена къща с три спални по международните стандарти, и то разположена в подходящ квартал, струва средно 13 424 долара. За сравнение, подобно жилище в Ню Йорк би струвало 5 700 долара, а в Лондон – 6 991 долара.

В топ 10 на най-скъпите градове тази година има общо шест града от Азия. На второ място в класацията е японската столица Токио, а на четвърто и пето са съответно Сингапур и Сеул. Шанхай и Пекин пък са на седма и девета позиция.

От останалите градове в топ 10 два се намират в Швейцария – Цюрих на трето място, който е и най-скъпият град в Европа, и Берн - на десето.

Като цяло градовете от Западна Европа са заели по-предни позиции в тазгодишната класация в резултат на засилването на местните валути спрямо долара и разходите за стоки и услуги. Градовете в Германия например бележат едни от най-резките издигания в класацията, като Франкфурт (68) и Берлин (71) скачат напред с 49 позиции, а Мюнхен (57) – с 41 позиции. Лондон пък излиза с 10 места напред до 19-о място.

За разликата от тях градовете в САЩ слизат надолу в ранглистата именно заради засилването на европейската икономика, което доведе до спад в цената на долара спрямо други водещи валути. Ню Йорк слиза 4 места надолу до 13-о – най-скъпият град в региона. Сан Франциско (28) и Лос Анджелис (35) спадат съответно със 7 и 12 места в класацията, а Чикаго (51) – с 20.

От градовете в нашия регион, които попадат в класацията, Истанбул е класиран на 163-а позиция, Атина – на 113-а, Тирана – на 172-а, Белград – на 181-а, Сараево – на 191-а, Скопие - на 197-та.

В дъното на класацията са Бишкек, Тунис и Ташкент. / Инвестор

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.