Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Във Виена се живее най-добре, София изпреварва Букурещ

Във Виена се живее най-добре, София изпреварва Букурещ

Българската столица на 79-о място сред 140 града

София е на 79-о място в годишната класация за най-добър град за живеене в света на сп. “Икономист интелиджънс юнит”. Списъкът от 140 града се оглявава от австрийската столица Виена, която детронира Мелбърн, останал втори в подреждането. Той оглавяваше класацията през последните 7 години.

Виена набра 99,1 точки от 100, а австралийският град - 98,3 точки.

Третото място е за Осака, следвана от канадския Калгари и от австралийския Сидни. 6-и е Ванкувър, следван от японската столица Токио и Торонто в Канада. На последните две места в челната десетка са Копенхаген и австралийският Аделаида.

Така в първата десетка на най-добрите градове за живот в света най-силно се представят Австралия и Канада - с по три населени места, следвани от Япония - с 2, и Европа с 2.

Пред София в списъка е Куала Лумпур, а на 80-о място е столицата на Перу Лима. Българската столица изпреварва Белград и Букурещ, които си делят 82-ата позиция. Далеч пред нас е Будапеща - 34-о място, както и Прага - 60-о място. Братислава е 64-а.

В дъното на класацията са градовете, в които животът е най-лош. Последен е Дамаск, Сирия, пред него са Дака, Бангладеш и Лагос, Нигерия.

Критериите, по които се изготвя класацията, са ниво на здравеопазване, безопасност за гражданите, развитие на градската среда, образование, култура. Маскималните точки за всеки показател са 100. Те се сумират и се взема средната стойност за всеки град в класацията.

Лондон и Ню Йорк дори не намират място в топ 40, отбелязват западни издания.

Град Манчестър забележително се изкачва тази година с цели 16 места, достигайки до 35-о място, като изпреварва Лондон с 13 позиции. Това е най-голямата разлика между двата града, откакто стартира изследването преди две десетилетия.

Резултатът се дължи на подобрените мерки в сигурността на града след атаката по време на концерт на Ариана Гранде в “Манчестър Арена”. / 24 часа

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.