Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Предстои първото издание на Софийската нощ на игрите Sofia Game Night

Предстои първото издание на Софийската нощ на игрите Sofia Game Night

На 3 ноември от 18.00 часа ще започне първата по рода си Софийска нощ на игрите. Мероприятието, което е уникално не само за България, но и в световен мащаб, е съвместна инициатива на Гьотеинститут България и Game Dev Summit.

Решихме да ползваме нощния формат, подобно на Нощта на музеите, за да обясним на възможно най-много хора по един лесен начин какво представлява Нощта на игрите – обяснява Хелиана Велинова от Game Dev Summit, организация, занимаваща се със събития, свързани със създаването на игри в България и в света. – В някои държави също се провежда Нощ на игрите, но там всичко е концентрирано на едно място, докато нашата инициатива обхваща цял град. Дори вече имаме заявки от Румъния и Сърбия да се присъединят към бъдещите ни мероприятия, а защо да не се превърне и в международна нощ на игрите. Ще е хубаво идеята да е тръгнала точно от България. Целта на тази нощ е да представим цялото им разнообразие. Те не са само компютърни, мобилни и настолни. Има различни типове игри, които могат да бъдат използвани за предаване на послания или за обучение.

Специален акцент е интерактивната изложба на Гьотеинститут България „Игри и политика”, в която са включени видео-игри, обхващащи такива теми като медийна критика, миграция, роля на половете и др. В рамките на Софийската нощ на игрите ще се проведе и второто издание на изложението Games Made in BG, а посетителите ще могат да се запознаят с повече от 20 разработчици и създатели на видео- и настолни игри в България.

В обществото цари една идея, че хората, които играят игри, си губят времето, че това са едни асоциални пъпчиви тийнейджъри – казва Хелиана Велинова. – Всъщност, геймърите са над 30-годишна възраст, с добри позиции в обществото, с работа и т. н. Важното е да излезем от мисленето, че компютърните игри вредят. Те развиват много умения – логическо мислене, бързи рефлекси, вземане на решения. Отделно поколението, което идва и икономиката, базирана на знание, изискват децата да имат компютърни умения, защото иначе няма да са конкурентноспособни. Разбира се, трябва да има баланс. Ние по никакъв начин не прокламираме единствено и само стоене пред компютъра и телефона. Играта е един от първичните закодирани в структурата на човека начини да учи. Едно дете се учи чрез игра и играта е инструмент.

Посетителите ще могат да избират между 20 локации, разположени в цяла София, да минат през всички или няколко от тях или пък да останат само на едно място. Изборът наистина е голям: изложения, пърформанс на двама диджеи, вдъхновен от звуците на игрите, косплей с награди, турнир по FIFA, игри на ретро компютри с дисково флопи, прожекции на филми, виртуални игри, различни настолни игри, нощна работилница за създаване на настолна игра за една нощ, детективски загадки на открито и много други. Не са забравени и децата. За тях е предвиден цял следобед, пълен с настолни и подвижни игри.

Какво ще научат хората, които ще посетят Sofia Game Night?

Че в България се създават заглавия, които са световно признати хитове – отговаря Хелиана Велинова. – Че има много голямо разнообразие. Че игрите не са само един тип, а че всеки може да намери нещо за себе си. Искаме част от Нощта на игрите да станат хора, които даже не са подозирали, че това може да им е интересно. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.