Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Инсинераторът в центъра на София повдига въпроси без ясен отговор

Инсинераторът в центъра на София повдига въпроси без ясен отговор

Изгарянето на отпадъци в София се обмисля от Столична община и „Топлофикация София“ още от 2008 г. Оттогава досега обаче, общината не отчита положителните развития в законодателството за управление на отпадъци в Европейския съюз, нито най-добрите практики в отделни страни като Италия, Словения, Белгия, водещи до висок процент рециклиране. Затова до този момент намерението за изгаряне на отпадъците на града в ТЕЦ-София среща отпор сред гражданите, които виждат в него опасен план за разхищение на енергия, суровини и обществени средства. Според софиянци е абсурдно създаването на още един източник на фини прахови частици и други вредни вещества при постоянно измерван силно замърсен въздух в града. Около проекта освен екологични, има и финансови проблеми. Очертава се инвестицията да струва 300 милионалева, като 140 милиона от тях ще бъдат кредит от Европейската инвестиционна банка, а другите трябва да се получат по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“.

Ние от една страна ще си направим въпросната инсталация, ще си дозамърсяваме въздуха с опасни токсични вещества, а от друга страна ще изплащаме заем − коментира експертът по политики за климата Антоанета Йотова. – Изискванията към такива проекти в досегашния програмен период, който изтича 2020 година са едни, а новото законодателство по отношение на отпадъците, когато изобщо няма да се финансират подобни проекти, тръгва от 2021 година. Затова сега борбата е проектът да получи финансиране по старите правила. Имаше сесия на Столичния общински съвет, на която привържениците на идеята се опитаха абсолютно неубедително да защитят проекта, за да се включат в рамките на сегашния програмен период. Само че в самото изграждане и функционирането ще влезем в нарушение и отново ще има наказателни процедури, които ще бъдат за сметка на данъкоплатеца. От една страна сме финансово потърпевши, а от друга е застрашено нашето здраве.

Проектът предвижда инсталация (инсинератор) за изгаряне на обработен отпадък, с което да се осигури алтернативно гориво – т. нар. RDF (Refuse-derived fuel). То ще се използва от „ТЕЦ – София“ вместо газ и по този начин дружество „Топлофикация София“ ще спести между 12 и 15 милиона евро годишно. Новите цели на ЕС до 2030 г. при управлението на отпадъци включват задължително разделно събиране и 65% рециклиране. Ако София направи инсталацията, няма да може да достигне тези цели, тъй като ще трябва да гори 50% (180 000 тона/година) от отпадъка на София, защото инсталацията не може да работи с по-нисък капацитет. Това означава внасяне на отпадъци от други градове, а най-вероятно ще се горят и утайките от пречиствателната станция за отпадъчните води на столицата. Твърденията, че ако горим отпадъци няма да ги депонираме, също са спорни, защото според експертите при изгарянето остават около 25% (36 000 тона годишно) пепел и шлака, които трябва да бъдат депонирани. Част от тази пепел (22 тона на ден) е токсична и трябва да се депонира в отдалечени специални депа за опасни отпадъци в Германия, което значително повишава разходите и риска от транспортни инциденти. Изгарянето на отпадъци (т.нар. RDF) не е включено, нито е оценено като нов източник на замърсяване в двете последователни програми за качество на въздуха в София за периода 2011-2020. Затова ако проектът не бъде променен, реализирането му не само ще противоречи на политиките и законодателството на ЕС като блокира разделното събиране и рециклиране за десетилетия напред, но ще бъде изключително разхищение на публични средства и ресурси. Чрез изгаряне ще се унищожават десетки хиляди тонове ценни суровини (пластмаси, хартия, картон, текстил, дървесина, биоотпадъци), които биха могли да се рециклират, компостират или използват за производство на биогаз и да носят приходи, вместо разходи. Добрата новина е, че все ощеняма разрешително за строеж и проектът може да се спре. Според Данита Заричинова от Сдружение „За земята“ средствата могат да се използват за много по-добри алтернативи, които няма да струват толкова скъпо:

Това наистина е остарял проект – отбелязва тя и допълни. − Миналата година внесохме визия за управлението на отпадъците в София. Тя включва цялостна промяна в системата на сметоизвозването и сметосъбирането.

От друга страна все повече общински съветници не подкрепят проекта, а част от тях заведоха дело заради отхвърлянето на евентуален референдум сред столичани по въпроса за изграждането на инсталацията. Затова на предстоящите избори инсинераторът е и един от въпросите, който екоактивистите задават на всички кандидати за поста кмет на София. Досега само един от тях е заявил, че е против изграждането на инсталацията. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.