Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Без шествие на 143-годишнината от Освобождението на София

Без шествие на 143-годишнината от Освобождението на Софияснимка: bgnesagency.com

Благодарствен молебен беше отслужен в храм „Света Неделя“ по повод 143-та годишнина от освобождението на София от турско робство, предаде репортер на БГНЕС.

Белоградчишкият епископ Поликарп, който оглави молебена, заяви, че чрез него благодарим на Бога за всичко онова, което е проявил като милост към нас и се молим и занапред да ни окриля, да ни благославя и да ни пази от всяко зло.

„Тази година няма да се осъществи шествието, което се организира след благодарствения молебен, но ние и тук ще направим заупокойна молитва, която ще е за всички загинали войни, за свободата на нашето отечество, на нашата вяра и за свободата на град София“, каза духовникът.

Да отдаде почит дойде и кметът на София Йорданка Фандъкова.

„На 4 януари отбелязваме 143 години от Освобождението на София. На този ден, по стар стил 23.12, в навечерието на Бъдни вечери и Коледа войските на генерал Йосиф Гурко заедно с българските доброволци влизат в нашия град. Точно тук, в църквата „Света Неделя“ е отслужен тържествен молебен и след по-малко от година след това градските власти взимат решение този ден да се отбелязва тържествено. Днес няма да има тържества, но службата в памет на загиналите войници и офицери ще се проведе, за да се поклоним, за да предадем на децата си тази благодарност, защото преди 143 години коренно се е променила съдбата на нашия град. Само след една година той става и столица на България“, заяви кметът.

Фандъкова благодари на тогавашните посланици на Франция, Италия и Австро-Унгария, които спасяват града от опожаряване. / БГНЕС

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники