Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Руски гражданин, издирван за над 282 млн. рубли данъчни измами, остава в ареста

Руски гражданин, издирван за над 282 млн. рубли данъчни измами, остава в арестаснимка: chernomore.bg

Варненският Окръжен съд определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 46-годишния руски гражданин Алексей А., който се издирва от властите в родината си. Обвинен е в укриване на данъчни задължения. Като директор на дружество се сдобил с данните за банкови сметки на фиктивни фирми. Разследван е за сключване на договори, подписване на документи с невярно съдържание и финансови преводи. В резултат на престъпната дейност били нанесени вреди на държавната хазна на Руската федерация за над 282,5 млн. рубли. Руските власти смятат, че след извършване на престъплението лицето се е отклонило от правосъдието и се е укрило, което е наложило обявяването му за международно издирване чрез Интерпол.

Според руския Наказателния кодекс, максималното предвидено наказание за деянието е „лишаване от свобода" за срок от 6 години.

През юни Алексей А. е бил арестуван във Варна, като до момента е бил под временна мярка за неотклонение домашен арест в очакване молещата държава да изпрати необходимите документи за неговата екстрадиция. Документите за предаването на 46-годишния мъж са получени в определения от съда 40-дневен срок за временно задържане, който изтича на 3 август т.г.

Адвокатите на чуждия гражданин изтъкнаха, че той живее над 5 години в България и има статут на временно пребиваващ. Работата му е свързана с управление на недвижими имоти, треньор е по бойни спортове и е участвал в хуманитарни акции за украинските бежанци. Изтъкнато беше, че наказателното преследване спрямо него е по политически причини заради възгледите му. Подчертано беше и доброто му процесуално поведение до момента – не се е отклонявал от определения му домашен арест.

Представителят на прокуратурата заяви, че не споделя доводите на защитата, тъй като извършеното престъпление не е политическо, а икономическо и то извършено през 2015г. Руските власти започнали издирването на Алексей А. през 2018г. и след като лицето не било установено било обявено за международно издирване – т.е. далеч преди избухване на военния конфликт между Русия и Украйна.

Варненският окръжен съобрази представените доказателства и становища и прецени, че искането за задържането на лицето е съобразено с всички законови изисквания. Според руския Наказателен кодекс, престъплението за което Алексей А. е обвинен не е с изтекла давност, наказуемо и по българския НК, като се касае за укриване на данъчни задължения в особено големи размери. По отношение на опасенията на защитата за политическо преследване и съществуващ риск от нехуманно отношение спрямо лицето от молещата държава, съдът посочи, че не са били представени никакви доказателства за подобен риск. Нещо повече престъплението е от 2015 г., а 46-годишния мъж се издирва преди да избухне военният конфликт. Съдът изтъкна, че при проверката на времената мярка за неотклонение, Апелативния съд е изтъкнал, че съществува потенциална опасност от укриване на Алексей А., предвид честите му пътувания извън България.

Поради изложените съображения, Варненският окръжен съд определи, че искането за „задържане под стража“ на Алексей А. е основателно и следва да бъде уважено с цел да бъде осигурено участието му в производството за неговата екстрадиция, за чието насрочване тече 7-дневен срок.

Определението на съда по отношение на мярката за неотклонение може да се обжалва пред Апелативен съд Варна в тридневен срок, считано от днес.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.