Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Руски и български параолимпийски шампиони се срещат в „Камчия“

Руски и български параолимпийски шампиони се срещат в „Камчия“

В навечерието на Световния параолимпийски ден, Санаторно-оздравителният комплекс „Камчия“ посреща руски и български параолимпийски шампиони. Легендарните спортисти ще посетят част от състезанията на VІІ Летни университетски спортни игри, които се провеждат в „Камчия“ и ще участват в кръгла маса, свързана със спорта за хората с увреждания. Събитието ще се проведе на 29 август (сряда) от 16.00 ч. в заседателната зала „Радуга“ в комплекса. На кръглата маса освен параолимпийците, ще вземат участие Асоциацията за университетски спорт „Академик“, преподаватели и педагози, които се занимават с извънкласни и извънучилищни дейности, както и представители на държавната и местната власт.

В „Камчия“ вече са петима състезатели, членове на руския национален параолимпийски отбор по хокей-следж, които благодарение на своето упорство, воля и мъжество завоюваха сребърни медали на ХІ Зимни параолимпийски игри в Сочи през 2014 г., трето място на Световното първенство през 2015 в САЩ, а през 2016 на имаха тежка победа в Шампионата на Европа в Швеция. Всеки от тях играе и в своя клубен отбор - Дмитрий Лисов е капитан на сборния отбор „Феникс“, Алексей Еремин – капитан на „Ястреби“, Дмитрий Галкин – защитник на отбора „Удмуртия“, Роман Северин – капитан на сборния отбор на Москва и Руслан Батиршин – главен треньор на сборния отбор на Москва.

Само преди дни хокеистите участваха в Първия открит турнир „Купа на мъжеството“, който се проведе в руската столица Москва, с цел развитие и популяризиране на параолимпийския спорт. В него се включиха над 200 състезатели. Събитието бе подкрепено от държавни и общински институции и организации, от световноизвестни руски спортисти, артисти, хора на изкуството и филмови звезди. Партньор на „Купата на мъжеството“ в Москва бе Санаторно-оздравителният комплекс „Камчия“, който учреди специален приз за състезателите.

В сряда гостите ще се срещнат с български параолимпийци, сред които Светослав Георгиев – единственият български участник в ХІІ Зимни параолимпийски игри в Пьонгчанг през тази година и участник в Параолимпийските игри в Сочи през 2014 г. Светослав Георгиев е състезател по ски бягане. Ски бягане и лека атлетика тренира и Желяз Колев – участник в зимните Параолимпийски игри в Сочи през 2014, който също ще гостува в „Камчия“. В комплекса ще бъде и Зоя Чавдарова, състезателка по тенис на корт, многократен победител в международни турнири, която в момента се бори за квота за участие в Параолимпийските игри в Токио през 2020. Само преди дни Зоя получи състезателна количка от Министерството на младежта и спорта. Сред треньорите ще е Господин Стоянов – шампион по джудо на Световното първенство за хора с увреждания в Колорадо Спрингс, САЩ през 2007 г. Специални гости ще са състезателите Светлозар Дамянов – лека атлетика, гоубау и шоудаун, лекоатлетът Йордан Петров и Дейвид Попов – възпитаници на Специалното училище за ученици с нарушено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов“ във Варна, които също са параолимпийски състезатели. На срещата ще са и атлети от Спортен клуб за хора с увреждания „Черно море – Никея“, водени от председателя на Управителния съвет на клуба Мариан Маринов.

Специална покана бе изпратена и до националния ни отбор по лека атлетика за хора с увреждания, който вчера се завърна от Европейското първенство в Берлин с 4 златни, 2 сребърни и 5 бронзови медала.

Българските и руските параолимпийци ще разгледат Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ и ще се запознаят с отличните му възможности за провеждане на висококачествен тренировъчен процес, отдих и рехабилитация на всички групи спортисти – от масов до елитен спорт. Комплексът е изграден на принципите на устойчивото развитие, като със специално внимание във всички обекти на „Камчия“ е създадена достъпна средата и идеални условия за хора с увреждания.

В 20.00 ч. на 29 август параолимпийците ще вземат участие в церемонията по закриване на VІІ Летни университетски спортни игри.

Параолимпийското движение е символ на волята, силата на духа и мъжеството, което се ползва с респекта и уважението на света. „Параолимпизмът е училище за живот на всички. Ще настъпи момент, когато параолимпийските и олимпийските игри ще се провеждат по едно и също време“, казва седмият президент на МОК Хуан Антонио Самаранч, който има огромен принос за развитието на параолимпийския спорт.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.