Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Българският тенис отбор отпадна, но роди нови звезди в Сидни

Българският тенис отбор отпадна, но роди нови звезди в Сидни

Великите личности не просто извикват възторг с брилянтните си изпълнения, но вдъхновяват, вдъхват страст и дават криле. Четири български момчета, сплотени около своя капитан, за броени дни се превърнаха в отбор, който смело излиза на бойното поле, печели битки и храни ненаситността си за победи. “Всяка мечта започва с вяра”, казва тенисистът Григор Димитров, докато раздава от вярата си – в съотборниците, в триумфа, в общото им бъдеще.

Григор Димитров не успя да класира българския тим на четвъртфиналите в отборния турнир на ATPCup в Сидни, ала извоюва най-ценната победа – сплоти в едно представителите на нация от индивидуалисти. В първото издание на състезанието и с участието на 24 нации, сънародниците ни постигнаха неочаквани победи и се подкрепяха като истински отбор. Но както в живота имаме добри и лоши дни, в най-решаващия момент късметът изневери на играещия ни капитан и той не успя да спечели мачовете си на сингъл и на двойки. Така, губейки с две на една победи от Белгия, българските момчета отложиха мечтата си да се наредят сред осемте най-добри отбора в света.

“България подчини Великобритания в изумителна тенис драма”, избухнаха журналистите след първата победа на нашия отбор. В решителния мач на двойки до най-класния български тенисист застана 22-годишният Александър Лазаров – плахо момче, което излезе на корта с идеята “да не стане за срам”, а си тръгна като новоизгряла звезда. Именно по-малко опитният атлет завърши последната точка в мача, превръщайки се в героя на българския отбор. Стори го срещу обигран тандем, в който влизаше седемкратният носител на титли на двойки от Големия шлем Джейми Мъри.

Звездата изгря и за още един български тенисист. Двайсет и шест годишният Димитър Кузманов спечели престижни победи на сингъл, надделявайки над белгийския ветеран Стив Дарси – достигал до 38-о място в световната ранглиста, както и над молдовеца Александър Козбинов. Именно на австралийска земя българинът успя да запише първата си победа на ниво АТР и да се изкачи с шест места до номер 417 в класацията на тенисистите. Изживявам мечтата си и продължавам да вярвам и да се боря, бяха думите му след блестящото представяне в турнира.

Основната заслуга за невероятните мотивация и хъс на българските тенисисти безспорно се дължи на Григор Димитров. Преди да излезем за първи път на корта, се събрахме в съблекалнята и той ни каза, че трябва да се концентрираме единствено върху това да дадем най-доброто от себе си във всеки един момент, заяви Димитър Кузманов. Той добави, че всички момчета влагат още повече страст в играта си, защото играят за България.

Освен че се раздаваха на кортовете, в Сидни българите се радваха и на мощна подкрепа от трибуните. Шумната агитка от стотина наши сънародници дори остана до 3:00 часа след полунощ, за да повдига спортния дух на тенисистите ни на мачовете с Молдова. А те, от своя страна, върнаха жеста, срещайки се с всеотдайните си фенове.

Макар и да остана на крачка от шанса да се нареди сред осемте най-добри тенис нации в света, България записа историческо представяне. И ако някой все пак изсипе упреци срещу световната звезда на родния тенис Григор Димитров заради вчерашната му загуба срещу Давид Гофен на сингъл и в тандем с Александър Лазаров на двойки, нека се запита дали често се случва на нас, българите, да преодоляваме себе си, да се раздаваме докрай и да надскачаме собствените си сили и възможности в името на обща цел. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.