Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Туристическият сезон се задава със засилени мерки за сигурност

Туристическият сезон се задава със засилени мерки за сигурностснимка: bnr.bg

Стана традиция преди началото на всеки летен туристически сезон властите в България да предприемат допълнителни мерки за сигурност и спокойствие на туристите. Прави впечатление, че тази година сериозността на мерките надхвърля обичайната.

Пред посолствата на държавите с обичайно най-висок брой туристи в България вътрешният министър Румяна Бъчварова се ангажира броят на допълнително мобилизираните полицейски служители да е по-голям от друг път. Само в района на Черноморието броят на командированите от други части на страната ще възлезе на 730, а подкрепления ще има не само за униформените, но и за разследващите полицаи, оперативни работници и други специалисти. Допълнителни грижи за сигурността обещава и Министерството на туризма, включително и чрез откриване на горещ денонощен телефон за незабавно съобщаване на всякакви нередности.

Ден преди да разговаря с дипломатите, вътрешният министър обяви в парламента драстично затягане на мерките за сигурност и на летищата в София, Варна и Бургас. Тази мярка очевидно е свързана с предупреждението на Държавния департамент на САЩ за възможни терористични заплахи през лятото в Европа. И не е случайно, че в изпълнението й ще участват не само полицаи, но и екипи на отряда за борба с тероризма, жандармерията и граничната полиция. Подобни мерки досега се въвеждаха само при визити на чужди делегации, при полети на израелските авиолинии и след атентатите в Европа.

Предупреждението на Държавния департамент се отнася не само за туристически обекти, но и за места с масови мероприятия, ресторанти, търговски центрове, както и за градския транспорт. Затова и може да се очаква мерките за сигурност да се разпрострат и върху такива обекти, с оглед да се гарантира по-широк периметър на повишена сигурност. Някои наблюдатели не изключват също, мерките за сигурност, предприети за летния туристическия сезон, да бъдат удължени и след неговото изтичане. Основания за подобна хипотеза дават някои индикации, че тази година мерките са част от една по-широкомащабна акция. Една от тези индикации е, че малко преди обявяването на мерките на МВР за летния сезон, правителството прие промени в Списъка на физическите и юридическите лица, групите и организациите, спрямо които се прилагат мерките по Закона за мерките срещу тероризма. По силата на промените обект на наказателно производство вече са не само лица, извършващи или финансиращи терористични действия, но и такива, които набират или обучават терористи, или пък минават през границата на страната или незаконно пребивават на нейна територия за участие в терористични действия. По предложение на главния прокурор бе създаден и нов раздел в списъка, предназначен за лица, за които има достатъчно данни, че осъществяват дейност, свързана с тероризъм или с финансиране на такъв. В новия раздел бяха включени Ел Хадж Хасан и Фарах Мелиад - предполагаемите извършители на бомбения атентат на летище Бургас през 2012 г., при който загинаха петима израелски туристи и един българин. Мерките на властите показаха не само висока ангажираност да гарантират сигурност на гражданите, но и твърда решимост за преследване и наказание на дръзналите да я нарушат. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники