Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Драганов: 2017 г. лети пред 2016 г., прогнозите са за много добър летен сезон

Румен Драгановснимка: bgnes.comРумен Драганов

2017 г. лети пред 2016 г., прогнозите са за много добър летен сезон. Това заяви директорът на Института за анализи и оценки в туризма (ИАОТ) Румен Драганов в интервю за БГНЕС.

„2017 г. определено лети пред 2016 г. главно заради нискотарифните авиокомпании. Прогнозите са за много добър летен сезон. Още от началото на година със зимния и пролетен сезон годината е много добра за туризма. Това е и главно на нискотарифните авиокомпании, които промениха картата на българския туризъм”, обясни Румен Драганов.

За първи път тази година няма да имаме над 50% морски туризъм, за разлика от други години, когато сме стигали до 70-80%. Тази година морският туризъм пада под 50%. Всички други видове туризъм, включително културният туризъм, градска и историческа среда наблюдаваме много усилено в София, Пловдив, Велико Търново, Варна и Бургас. Нискотарифните компании водят много хора, които идват и разглеждат историческия център на града и се чувстват много доволни от това. Очакват се над 11,5 милиона чуждестранни посещения.

Според директора на ИАОТ през 2018 г определено ще има спад, тъй като Турция се връща на пазара. Една част от немските туроператори изцяло се пренасочват към Турция, което значи, че ще имаме забавяне в записванията за 2018 г., смята той.

Той е на мнение, че въпросът с кадрите по морето се реши и сезонът си върви. „Нямаме оплакване от страна на някой голям туроператор, че няма кадри. Това е проблем на туристическата индустрия, която проспа много дълъг период, хвалейки се, че у нас цените са ниски и заплатите са ниски, което трябва да е някаква гордост. Голяма част обаче от младите хора не са съгласни да знаят езици, да знаят как да направят нещата и казват, че няма да работят за тези пари. Те не искат да живеят така. Не искат да живеят като родителите си-с износени дрехи и стари коли и са прави. Затова бизнесът и политиката трябва сериозно да се замислят дали да продължават да крадат и да се правят на много хитри или да започнат да плащат това, което се плаща по света”, категоричен е Драганов.

Той заяви, че подкрепя това, което прави Валери Симеонов, но не знае дали ще може да го направи, защото става въпрос за битка с гангстерски групи, които са овладели почти цялото Черноморие, не плащат данъци, внасят алкохол, вдигат шум, правят каквото си искат, не плащат заплати, осигуровки. „Не стои въпросът дали да има алкохолен туризъм, а да има ред. Аз плащам и ти трябва да плащаш. Не е честно да сме сложили чадър над група хора, които да не плащат данъци, такси, да нямат касови апарати, да работят с две цени, да не плащат осигуровки и заплати. А другите да правят всичко това. Това просто трябва да спре. Симеонов е първият от членовете на правителството от 25 години насам, който видя с очите си какво става. Досега нито министър, премиер е отишъл да каже-шумно е, крадат и да въведе някакъв ред. Това пречи на туризма. Масово законът не се спазва. До това води свободията и липсата на държава в Черноморието”, подчерта директорът на ИАОТ.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.