Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Министър Ангелкова: Съвместно с Коми ще развиваме детския и поклонническия туризъм в България

Министър Ангелкова: Съвместно с Коми ще развиваме детския и поклонническия туризъм в България

България и Република Коми ще подпишат споразумение за сътрудничество в туризма, което ще насърчи  пътуванията и обмена на информация между двете страни. Фокус в документа ще е детският туризъм. За това се договориха във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова и ръководителят на Република Коми Сергей Гапликов.

Русия е стратегически партньор на България в туризма. За мен като министър е изключително важно да бъде гарантиран комфортът на руските туристи у нас, подчерта министър Ангелкова. Тя припомни завидните ръстове в броя на руските граждани, посетили България през 2016 г. В рекордната за българския туризъм година гостите от Русия заеха 4-то място по брой чуждестранни посетители. Визитите им са над 580 хил., което е увеличение от около 20% спрямо предходната година. Успешният тренд продължава – от януари до края на май 2017 г. техният брой е над 71 хил. и ръст от 6,4% в сравнение с същия период на миналата година. Към момента, в разгара на лятото, този ръст се очертава около 15%.  

Министър Ангелкова отбеляза пред гостите, че за България е важно както сътрудничеството с централната власт, така и с регионите в Русия. Тя съобщи, че има идея също да се организират дни на културата на България в Русия и на Русия у нас, за да се представят традициите и културата на двата народа. Силен стимул за увеличаване  на гостите от Русия и регионите ще е и създаването на съвместни маршрути за религиозен туризъм.

България е спокойна страна, която посреща отлично руските туристи. Високо ценим отношението ви към тях и особено към децата ни. Затова с готовност ще насърчаваме почивките им в България. Все повече наши сънародници предпочитат страната ви и се надявам това да продължи,  заяви Сергей Гапликов.  

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники