Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

С 30% по-малко са резервациите по Черноморието

С 30% по-малко са резервациите по Черноморието

Бизнесът отчита с 30% по-малко резервации по Черноморието в сравнение с миналото лято. Отливът се усеща най-вече в малките курорти, отчита проверка на "Нова телевизия".

Представители на туроператори коментират, че склонни да се откажат от резервацията си са предимно туристи от близките пазари – румънци, сърби, македонци, както и българите.

Най-големите курорти – Златни пясъци, Албена и Слънчев бряг, остават максимално запълнени, отчитат хотелиери. Това важи особено за хотелите от първа и втора линия, където резервациите са направени още миналото лято предимно от чужди туристи.

От германския и британския пазар няма откази.

Хотелиерите във вътрешността на страната също се оплакват от отлив на туристи. Спадът е с около 20-25% и по планинските курорти.

Туроператорите отчитат и по-малко чужди туристи у нас, които пристигат по чартърни програми – с около 30 на сто отлив.

В някои от хотелите вече намаляват цените на нощувките, за да привличат туристи.

Очакванията на хотелиери и туроператори са за силен септември, който да компенсира по-слабия месец юли. Все пак удължаването на сезона е възможно за близките пазари, уточняват туроператори.

По данни на Института за анализ и оценка на туризма над 3 млн. българи са планирали лятната си почивка през август. А очакванията са морските ни курорти през най-натоварения месец да бъдат посетени от над 2 милиона чужди туристи.

Очаква се ръст от 5% на чуждестранни туристи в България. / Инвестор

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники