Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Министър Димов провери работата на Пречиствателната станция „Златни пясъци“

Министър Димов провери работата на Пречиствателната станция „Златни пясъци“

Министърът на околната среда и водите Нено Димов се срещна с ръководството на ВиК – Варна и със зам.-кмета Христо Иванов във връзка със сигнал, подаден от ВиК – Златни пясъци за затруднения в работата на Пречиствателна станция за отпадъчни води (ПСОВ) „Златни пясъци“.

От ВиК – Златни пясъци информираха, че има препълване на системата, което може да доведе до преливане от шахтите, обясни министър Димов. Във връзка със сигнала той разпореди на РИОСВ – Варна да извърши 24-часови проби от водата при изхода на ПСОВ „Златни пясъци“. Очаква се резултатите да са готови следващата седмица, след което ще се направят и втори – контролни проби. „Ще бъде завишен контролът върху ПСОВ „Златни пясъци“, категоричен беше министърът.

ВиК – Варна увериха, че към момента ПСОВ „Златни пясъци“ е в състояние да поеме пречистването на водите от курорта, като се вземат допълнителни мерки за обезпечаване на постъпващите водни количества. ПСОВ работи в обичайния режим, заяви директорът на ВиК – Варна. В последните седмици нивото се увеличава, защото консумацията на вода и отвеждането й в ПСОВ нараства поради факта, че посетителите на курорта са повече, посочи Валентин Вълчанов. По време на пика на летния сезон пречиствателната станция е работила в нормален експлоатационен режим. Няма преливане от шахтите, категоричен беше той. Според Вълчанов проблемът е, че дъждовните води се отвеждат в битовата канализация.

Зам.-кметът Иванов и ВиК – Варна увериха, че след приключване на туристическия сезон веднага започва изпълнението на проекта за реконструкция и модернизация на ПСОВ „Златни пясъци“, финансиран по Оперативна програма “Околна среда 2014-2020“. Проектът е на стойност 37,150 млн. лв., от които участието на община Варна е в размер на 8, 5 млн. лв. Проектът включва два подобекта – реконструкция, модернизация и разширение на ПСОВ „Златни пясъци“ и частично изграждане, реконструкция и рехабилитация на канализационната мрежа на СО „Ален мак“.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.