Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Ангелкова: Подготовката за летния сезон върви добре

Ангелкова: Подготовката за летния сезон върви добре

Очаква ни предизвикателно лято, важно е всички държавни и местни институции, контролни органи и представители на бизнеса да работят в синхрон, за да гарантираме на българските и чуждестранните туристи услуга с много добро качество. Подготвяме редица инициативи заедно с представителите на местната власт и бизнеса и се надявам да успеем да запазим отличните резултати от миналия сезон. Това каза пред представители на медиите министърът на туризма Николина Ангелкова след среща с контролните органи за подготовката на предстоящия летен сезон във Варна.

Тази година Министерството на туризма стартира нова инициатива – „Денят за Вас“, както по Северното, така и по Южното Черноморие. Идеята е в един ден през периода от 15 юни до 8 септември всички музеи и други туристически обекти на територията на съответната община да са с вход свободен. Така ще се привлекат повече посетители към културно-историческите забележителности и към атракциите в района.

Министър Ангелкова прогнозира известни спадове на германския пазар. Предприели сме редица мерки и следим заедно с бранша какво се случва, така че да се опитаме да компенсираме от други пазари.

Надявам се с инициативите, които сме предприели предимно от двустранен характер с Германия и Русия, да успеем да достигнем нивата от миналата година, каза министърът. Тя съобщи още, че екипът й разработва специална програма за привличане на повече чартърни полети през организирания туризъм. Не говоря за субсидиране, а за търсене на механизми, каквито предлагат Гърция, Испания, Кипър и Хърватска. Надявам се до месец докладът на международния консултант, с който работим, да бъде готов и да го предложим за обществено обсъждане. Това ще ни позволи да привлечем допълнително полети за летища Варна и Бургас и така да разширим крилата на сезона.

Министър Ангелкова обяви отчетливи ръстове към момента на пазар Украйна 50%. Великобритания 19%, 16% Израел, Чехия и Полша – по 10%, Франция – 12%. Надяваме се това да компенсира спада от Германия и Русия.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники