Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Забраната за туристически пътувания ще отпадне на 13 май

Забраната за туристически пътувания ще отпадне на 13 майснимка: nova.bg

Забраната за пътуване с цел туризъм в България ще отпадне на 13 май. Това съобщи министър Николина Ангелкова, цитирана от "Нова телевизия". Заповедта бе издадена на 17 март с валидност до 13 април с мотива, че не може да се разчита само на добрата воля, за да се прекратят пътуванията зарази заразата с коронавирус. Преди да изтече, забраната бе удължена за времето на извънредното положение, което изтича на 13 май.

"От 13 май с отпадане на извънредното положение ще отпадне и моята заповед, която забранява осъществяването на пътувания с цел туризъм. С оглед на това, че сме дали възможност и на ресторантите, и заведенията, които имат открити тераси и площи, да работят. Ще имат възможност да работят и всички места за настаняване, основно къщите за гости, малки хотели, които отговарят на ограниченията и на изискванията", обясни министърът на туризма.

Концесионерите на плажове ще получат компенсации от държавата, за да не събират такси за чадъри и шезлонги това лято, обявява още Ангелкова. Някои от тях обаче не желаят да пуснат плажните принадлежности безплатно и настояват за диалог и ясни критерии как да приемат летовници, допълни тя.

"Това, което сме предложили, с оглед на индивидуалността на всеки един плаж и затова, че всеки е със собствената си специфика, сме дали правна възможност концесионерите или наемателите да могат да получат до 100% опрощаване на своето концесионно възнаграждение. Само обаче ако предложат безплатни плажни принадлежности", обяснява тя.

Тези, които искат да имат възможност за намаление на концесионното възнаграждение, например на 50% или 20%, задължително трябва да намалят реципрочно цените на плажните принадлежности, уточни още Ангелкова. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники