Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

България въвежда виза за многократно влизане в страната за краткосрочен престой

България въвежда виза за многократно влизане в страната за краткосрочен престой

България най-накрая прави крачка към издаването на визи за чужденци от страни извън Европейския съюз (ЕС) за многократно влизане в страната за краткосрочен престой – нещо, за което туристическият бранш настоява от поне десетина години.

В момента визите за краткосрочно пребиваване, които се издават на туристи от трети страни (извън ЕС), са еднократни.

С предложените поправки се увеличава и таксата за издаване на виза с 20 евро – от 60 евро на 80 евро, но отпада таксата за издаване на виза на деца до 12-годишна възраст. По-високите такси ще влязат в сила от 1 октомври, т.е. след края на активния летен туристически сезон, но непосредствено преди зимния.

Увеличението на визовата такса няма да повлияе и няма да промени визовата такса по Споразуменията за улесняване на визовия режим между ЕС и трети страни, която остава 35 евро. Такива страни са Турция, Русия, Армения, Азербайджан, Беларус.

Таксата в размер на 35 евро, която в момента се събира за издаване на визи на деца от 6- до 12-годишна възраст, ще отпадне изцяло, като всички деца на възраст до 12 години ще бъдат освободени от изискването за заплащане на визова такса.

Променя се и начинът на изчисляване на периода на престой – в дни, а не в месеци, въвеждат се и нови формуляри за искане и отказ за виза, както и някои срокове и други такси.

С предложения за промени в наредбата за условията и реда за издаване на визи и определяне на визовия режим, предложени от Министерството на външните работи (МВнР), се въвежда възможност визата за краткосрочно пребиваване (до 90 дни в рамките на 180 дни) да бъде издадена за многократно влизане и със срок на валидност до 5 години, ако има изпълнени две условия: чужденецът да притежава валиден пътен документ, който му дава право да влезе на територията на България, издаден е в рамките на последните 10 години и е със срок на валидност най-малко три месеца след планираната дата на отпътуване от територията на страната; лицето е обосновало целта си на пътуване и планирания престой, както и е доказало, че разполага с достатъчно средства за издръжка както за срока на планирания престой на територията на България, така и за завръщането си в страната на произход или за транзита към трета страна, в която е гарантирано неговото приемане.

Петгодишна виза за многократно влизане в България за краткосрочен престой ще получават и туристи, които обосноват намерението си за редовно пътуване и докажат „добросъвестност“, както е записано в постановлението за изменение на наредбата, с правомерното използване на предишни визи, своето икономическо положение в държавата на произход и действителното си намерение да напуснат територията на България преди изтичането на визата, за която кандидатстват.

Срокът за взимане на решение за одобряване на такава виза ще е 15 дни. / Инвестор

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники