Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Полетите от и до Русия официално са спрени до края на май

Полетите от и до Русия официално са спрени до края на май

Полетите между България и Русия до края на май са официално прекратени. Все още под въпрос са курсовете през юни и юли, но ако българската страна не реагира с постъпки в рамките на 3-4 дни, няма да има руски туристи, защото страната ни рискува да бъде включена в указа на руския президент Владимир Путин като вражеска държава, категорични са представители на туроператорския сектор пред „Труд“.

Документът предстои да бъде подписан до 11 май и ако страната ни намери място в него, не можем да се надяваме на гости от Русия не само до края на лятото, а и през следващите години, притеснени са от сектора. Затова и най-големите туроператори, които оперират на пазар Русия и с републиките от региона написаха отворено протестно писмо, адресирано до премиера в оставка Бойко Борисов, вицепремиера и министър на туризма в оставка Марияна Николова, здравния министър в оставка Костадин Ангелов и до президента, който скоро ще обяви служебния си кабинет – Румен Радев.

Ето и извадки от него: „Външната ни политика е твърде крайна и спорът, който се разразява е в ущърб на туристическия сектор. ... Несериозно е европейски гиганти, като Франция и Германия, да пазят неутралитет в този скандал, а България, да е първа в редиците на страните, които са ПРОТИВ Русия.“ Туроператорите са категорични, че „след като България обвини Русия в шпионаж, всички полети – чартърни и редовни за България бяха отменени“, като информацията им е от партньорите им превозвачи и руски туроператори. Те припомнят, че към момента всички немски туроператори също са отменили чартърни програми към България до 30 юни, спрени са и чартърните програми от Великобритания и не се знае кога ще бъдат подновени. „ Много молим за предприемане на спешни мерки и решение така, че външната политика на МВнР да не засегне бизнеса! Очакваме от Вас да ни информирате, по какъв начин българските власти, ще съдействат за възстановяване на руските полети към България!“, се казва още в писмото на основните туроператори, които посрещат руски туристи.

Според представители на руската компания S7 последните полети от България ще се осъществят на 2 и 9 май, като поне до края на месеца въздушните им курсове са спрени. Интересно е, че от превозвачът са категорични, че не могат да оперират полетите си заради забрана от българска страна. Те не са отменили официално въздушните курсове за юни и изчакват развитие на ситуацията, като според запознати спорът е търговски и е за това, че руските компании са получили разрешение да летят до България, но липсва реципрочно разрешение да летят до Русия български превозвачи. Руските въздушни компании не са казали официално, че няма да летят до страната ни след края на май. В същото време обаче отказват да презаверяват билетите за отменените полети през май за по-късни дати през юни и юли и предпочитат да върнат парите на своите клиенти.

През юни са планирани 46 полета между Варна и Русия и 137 между Бургас и федерацията. Планираните полети всяка година обаче са в пъти повече от осъществените.

Секторът е изключително притеснен от случващото се и независимо дали става въпрос за политически или търговски игри, накрая страната ще загуби милиони, категорични са те. Докато имаше планирани полети службите ни в Русия не издаваха визи, сега започват работа, но пък въздушните курсове са под въпрос, притесняват се от бизнеса. И са категорични, че без постъпки на официално политическо ниво, курортите ни могат да останат без руски туристи това лято и дори собствениците на имоти да не пристигнат и да не оставят пари у нас, както правят всяко лято. / Труд

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники