Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Зам.-министър Ирена Георгиева в БТВ: Очакваме трудно лято с умерен оптимизъм

Зам.-министър Ирена Георгиева в БТВ: Очакваме трудно лято с умерен оптимизъм

„Очакваме трудно лято с умерен оптимизъм. Данните показват, че се възстановява интересът за лятна почивка от Полша, Чехия, Словакия, Румъния и съседките ни. Има интерес за резервации от Великобритания и Германия, но не бива да се пренебрегва и вътрешния пазар, на които с основание разчитахме през изминалите две години“. Това заяви зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева в ефира на БТВ.

По думите й по-евтина едва ли ще е почивката ни това лято, но едно от предимствата на нашето Черноморие е предлагането на възможности за всеки джоб. „Хотелиерите, които натрупаха много опит, за съжаление и заради пандемията, и войната в Украйна, се ориентират добре на пазара и смятам, че ще има добри оферти за всички. Нормално е да очакваме известно поскъпване, но още е рано да се ангажираме с точен процент по-високи цени“, смята зам.-министърът.

Георгиева коментира още, че загубата на руски и украински туристи след започналата война не може да не даде отражение: „За нас това бяха много важни пазари, но с активна рекламна кампания ще успеем да компенсираме тяхната липса до някаква степен“.

Попитана дали ще тази година по морето ще се предлагат безплатни чадъри и шезлонги, зам.-министърът не изключи възможността да бъдат осигурени. „Някои от концесионерите на морските плажове поискаха да бъдат приложени мерки за подпомагане, към този момент не ги предвиждаме“, коментира Георгиева.

Противоепидемичните мерки ще бъдат прилагани според здравните препоръки на здравното министерство, като те са свързани основно със самодисциплина и предпазливи. „Трябва да кажа, че отпадналите мерки с последната заповед на здравния министър от вчера, на 13 април, са много добра предпоставка да бъдем предпочетена дестинация от нашите традиционни пазари. Защото туристите от съседните страни, от Чехия, Словакия, Израел и Египет могат да влизат в страната без да представят сертификат. Това е дълга и съвместна дейност между здравното и туристическите министерства“, обобщи зам.-министърът.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники