Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Стартира програма за газификация на жилищата като мярка за енергийна ефективност

Жечо СтанковЖечо Станков

Министерството на енергетиката сключи договори с газоразпределителни дружества в страната за газифициране на жилищни сгради като мярка за енергийна ефективност. В рамките на проекта, финансиран с 20 млн. лв. от Международен фонд "Козлодуй", ще бъде възможна замяната на отоплителните системи на жилищните сгради с такива на природен газ. "Това е европейски механизъм за финансиране на енергийна ефективност в жилищния сектор в страната, който съответства изцяло на директивите на ЕС за енергийна ефективност и на приоритетите на българското правителство в тази област", каза заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков при връчването на договорите на изпълнителите. По неговите думи, това е и първият проект, с който целево се подпомага газификацията на жилищата като конкретна мярка за енергийна ефективност.

С отпуснатата безвъзмездна помощ от МФК се поемат 20% от стойността на проектите за подмяна на отоплителните инсталации на домакинствата с такива, захранвани с природен газ. За осигуряване на собствения ресурс от 80% домакинствата могат да се възползват от преференциалните кредитни продукти на Сосиете Женерал Експресбанк и на Първа инвестиционна банка, които се разработват специално за този проект. Това обаче не е задължително, а е допълнителна възможност в подкрепа на потребителите.

Отпуснатите безвъзмездни средства ще бъдат достатъчни, за да покрият съфинансирането за над 10 хил. домакинства, показват разчетите по проекта. Няма краен срок за кандидатстване, то ще бъде възможно до изчерпване на финансовия ресурс на безвъзмездната помощ.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вПетък, 08 Юли 2016 11:42