Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Затоплянето докара излишък от ток в енергийната система

Николай ПавловНиколай Павлов

Близо два месеца след като отчете рекордно потребление, енергийната система на България прелива от ток, а износът е възстановен. С по-топлото време са възстановени и резервите на електроенергийната ни система, която бе поставена на изпитание от силния студ и повишеното потребление, отчете вчера служебният министър на енергетиката Николай Павлов. Вчера той направи кратък преглед на състоянието на енергетиката и обяви, че ведомството разглежда финансовите отчети на всяко едно дружество и оптимизира паричните потоци. "Предполагам, че резултатът за първото полугодие ще бъде доста добър", прогнозира Павлов.

Като важни задачи Павлов открои изграждането на газовата връзка между България и Гърция, по която трябва да потече газ през втората половина на 2020 г. Тези дни той се върна от посещение в Азербайджан, като Баку обеща да доставя на страната ни по 1 млрд. куб. метра газ годишно. Задължително условие за доставката обаче е именно изграждането на интерконектора с южната ни съседка.

Павлов обясни, че е "обърнал внимание" на енергийния холдинг и държи да няма забавяне дори от един ден в процедурите по отчуждаване и тръжните процедури. Целта е строежът на тръбата да започне още на 1 януари догодина. От ключово значение е и газовата връзка със Сърбия, изтъкна министърът. За този проект обаче трябвало да бъдат предприети стъпки за по-интензивна работа. / Сега

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники