Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Добавката за стаж и професионален опит в България се запазва

Валерий Симеоновснимка: bnr.bgВалерий Симеонов

Въпросът с оставането или премахването на добавката за стаж и професионален опит в България, известна още като клас „прослужено време“, придоби масов характер и логично е сред най-обсъжданите теми през седмицата. Идеята за премахването на тази добавка към заплатата се поде отново от вицепремиера по икономическата и демографската политика Валери Симеонов, който обаче уточни, че това е лично негова теза, а не становище на парламентарната му група или на българското правителство и че идеята трябва да бъде обсъдена на националния съвет за тристранно сътрудничество.

 

На страната на Валери Симеонов застанаха българските работодатели, според които е време заплатата на заетите да започне да се формира изцяло на пазарни принципи и да следва търсенето и предлагането в даден сектор, както и производителността на всеки отделен работник. Работодателите застъпиха тезата, че добавката прослужено време създава неравнопоставеност между работещите. Според тях хората без стаж или с малко стаж са губещи от тази ситуация, защото не са непременно по- ниско производителни и ефективни на работното място. Идеята на Симеонов обаче срещна твърд отпор от страна на синдикатите, които заявиха решимост да отстояват докрай запазването на добавката за стаж и професионален опит и готовност за протести, ако тази добавка отпадне. Според тях подобни идеи трябва да са обект на широка обществена дискусия с участието на профсъюзи, работодателски организации и властта. Синдикатите споделиха опасенията си, че подобна мярка би застрашила сериозно и без това ниските доходи на работещите и би лишила хората с ниско заплащане на труда от една значителна част от месечния им доход, което неминуемо би изправило огромен брой хора пред допълнителни материални лишения и бедност. Според работодателите подобна опасност не би трябвало да съществува, ако заплатите на работещите се индексират с размера на добавката за прослужено време. Синдикати и редица икономисти обаче са на мнение, че не може да се разчита на добрата воля на работодателите това да се случи. Всичко това доведе до свикване на спешна среща при премиера Борисов в четвъртък по настояване на КНСБ и КТ "Подкрепа".

По време на срещата премиерът Борисов увери лидерите на синдикатите, че добавката за стаж и професионален опит няма да се премахва. Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов заяви, че темата за отпадането на добавката за стаж изобщо не стои на дневен ред. Президентът на КНСБ Пламен Димитров, от своя страна, допълни, че въпросът с премахването на въпросната добавка към заплатата не фигурира в подготвяната управленска програма и не тази добавка, а доходите, заетостта, реформите в здравеопазването и образованието са темите на българското общество в момента и по тях ще се търсят общи решения.

От своя страна вицепремиерът Симеонов заяви, че всички участници на срещата при премиера са се обединили около мнението, че решенията на проблеми, свързани с българското трудово законодателство, ще се търсят в Съвета за тристранно сътрудничество и изрази съжаление за прибързано изразеното си лично мнение по въпроса,  което е било възприето като позиция на правителството. След срещата стана ясно, че предстоят промени в организацията на работата на съвета и в нея ще залегнат както всички актуални и спорни теми, така и подготвяната управленска програма. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.